ДБ: Служебният кабинет прави опасен завой към Москва

NetNews

С първата си публична изява служебният кабинет видя „хаос и разруха“ в енергетиката. Всъщност енергийна криза няма, а просто е нужно осигуряване на допълнителни доставки от природен газ. Икономическа криза също няма, когато има растеж на БВП и стабилни макроикономически индикатори. Показателно е, че никой в служебния кабинет не споменава „Газпром“, който не изпълнява договора за доставка на природен газ за България и поиска едностранно промяна.

Това пише в официална позиция от страната на „Демократична България“.

„Затова апокалиптичните сценарии, които чертае кабинетът не може да се тълкуват по друг начин, освен като подготовка на общественото мнение за оправдание на предварително планирани две свои действия:

1. Да приеме ултиматума на Москва и да плаща газа в рубли.

2. Да подпише дългосрочен договор за доставка на газ с „Газпром“.

Но най-големият риск България да няма достатъчно газ през зимния период е именно разчитането на внос на газ от Русия, защото фактите показват, че този доставчик целенасочено намалява или спира договорените количества и няма логика да се очаква да прави нещо различно през следващите 6 месеца.

Москва използва газа като част от хибридната си война и цели отслабване и разделение на Европа.

Какво е разумното решение:

1. Подписване на рамково споразумение за втечнен природен газ.

2. Осигуряване на терминали в Гърция и Турция, включително с посредничеството на ЕК.

3. Договаряне на допълнителни количества азерски газ.

4. Завършване (получаване на акт 16) на интерконектора с Гърция.

5. Компенсации за бизнеса и домакинствата.

Настояваме служебният кабинет да дава ежеседмичен отчет и подробна обосновка за своите действия, за да убеди българското общество, че работи за него, а не за чужди и лични интереси“, завършва позицията.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Китайският посланик в САЩ беше привикан в Белия дом

Китайският посланик в САЩ Цин Ган беше повикан в Белия дом, където му беше връчена нота, в която се осъжда „безотговорното“, според Вашингтон, поведение на Пекин, съобщи говорителят на Белия дом по въпросите на сигурността Джон Кърби, цитиран от Франс прес. „Посланикът беше извикан след провокативната демонстрация на сила от […]