Две години от пожара в катедралата Нотр Дам

NetNews

Днес се навършват две години от опустошителния пожар, който почти унищожи парижката катедрала Нотр Дам. Все още не е завършено възстановяването ѝ, но енорийския пастор на 850-годишната сграда заяви, че е обнадежден за скорошното достигане до това важно събитие, предаде „Юро Нюз“.

На 15 април 2019 година в 18:50 местно време избухна пожар на покрива на катедралата, причинявайки срутването на шпила и покрива. Според френските власти, сградата е била само на „15 до 30 минути“ до пълно унищожение.

„Това е духовен, психологически и физически тест. Виждате как катедралата ви гори. Не сте способни нищо да направите, освен просто да се доверите на пожарникарите“, заяви пред „Юро Нюз“ монсеньор Патрик Шове, енорийски пастор на забележителността.

Френският президент Еманюел Макрон бе споделил, че около 500 лица са помогнали за борбата с пожара и обеща, че до 5 години Нотр Дам ще бъде възстановена. Той си постави тази година като цел да завърши вътрешната реставрация.

Шове допълва, че действителния проект за реставрация може да започне до края на годината.

След трагичния инцидент френските власти, бизнесмени, обществени организации и голяма част от жителите на Франция и Европа правят дарение, възлизащо на над 1 милиард евро. Реставрацията на катедралата е оценена на 160 милиона евро.

За момента влизането в строителната зона е силно регулирано, поради разтопеното от покрива олово, което представлява риск за хората в района. Работниците задължително влизат в обекта със защитен костюм, каска и ботуши. Въпреки COVID-19 кризата, реставрацията продължава, като всеки е задължен да носи маска и да измерва температурата си, когато отива към строежа.

Даренията са достатъчно за възстановяването на сградата и Шаве е окуражен, че в близкото бъдеще Нотр Дам ще придобие предишния си облик.

„В момента сме в процес на възстановяване на катедедралата по идентичен начин, което ме изпълва с радост и надежда“, добави Шаве.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Комисия ще ревизира управлението на Борисов

Депутатите от „Изправи се! Мутри, вън!“ са готови още в първия ден на парламента да внесат предложение за комисия по ревизия на управлението на премиера Бойко Борисов, заяви пред БНТ съпредседателя на коалицията Мая Манолова, цитирана от Епицентър.бг. „Не е лошо, че имаме ръбове, на тях ще се убожда Борисов […]