Две редки заглавия на Джордж Оруел излизат на български

NetNews

"Глътка въздух" (1936) и "Не оставяй аспидистрата да увехне" (1939) на Джордж Оруел излизат на български език. Двете книги представят прочутия английски писател, журналист и критик от първата половина на 20-и век в непозната светлива.

Причината е, че авторските права за неговите произведения вече са свободни, уточняват издателите от "Кръг".

Най-известните му романи "Фермата на животните" и "1984" вече са обявени за публикуване от няколко издателства у нас. От "Кръг" обаче са избрали да издадат две по-малко познати, но също толкова емблематични книги на обичания автор.

От издателството залагат на стари преводи на Юрий Лучев, които сега са обогатени с бележки под линия. Кориците са на художника Дамян Дамянов.

"Не оставяй аспидистрата да увехне" е жлъчен и остро полемичен роман. В него се разказва за живота на Гордън Комсток, беден букинист, автор на една единствена стихосбирка със заглавие "Мишки". Героят на Оруел непримиримо въстава срещу порочната власт и материалното добруване – резултат на социално робство и компромиси.

"Глътка въздух" е ироничен и ведър роман, наситен с предчувствия и прогнози, които, за съжаление, се сбъдват. Веднага след публикуването си през 1939 г. книгата се приема за абсолютен шедьовър и до днес се радва на голям интерес. Литературната критика е единодушна, че това произведение на Джордж Оруел е в основата на широко известните и световно признати негови класики "Фермата на животните" и "1984".

Главният герой Джордж Боулинг, 45-годишен, понатрупал килограми жител на лондонско предградие, внезапно решава да се отклони от монотонното си съществуване на застрахователен агент, порядъчен съпруг и баща на две деца. Той поема към родното си градче, за да сбъдне най-силния си момчешки блян. В пороя от спомени нахлуват тревожното предчувствие за наближаващата война, бунтът на малкия човек срещу оцеляването на всяка цена и компромисите на еснафското битие, а също – непримиримият протест срещу социалните различия и срещу безвъзвратното унищожаване на природата.

Джордж Оруел (1903-1950) е писател, журналист, есеист и поет, оставил ярка следа в литературата на 20-и в. По време на краткия си живот той участва в Гражданската война в Испания, а през Втората световна война е радиоводещ на предаване по Би Би Си срещу фашизма. Творчеството му е силно ангажирано с различни социални теми.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

COVID-19 погуби наш прочут кардиолог, починаха още 3-има лекари

Почина д-р Стефан Николов Колев, кардиолог в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Това съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение. "Той бе сред основателите на Клиниката по кардиология в болницата, до дните, в които COVID-19 го повали работеше в кабинета по кардиология на Спешно отделение. Имаше опита на преминалия през школата […]