Демерджиев: България е домакин на съвместни дейности на „Фронтекс“ по външните граници на ЕС

NetNews

През 2022 г. България е домакин на съвместни дейности, координирани от Агенция „Фронтекс“ по външните сухоземни, морски и въздушни граници на ЕС – операция „TERRA 2022“ се реализира по външните граници на България с Турция, Сърбия и Р Северна Македония. В зоните на отговорност на Регионални дирекции „Гранична полиция“ Елхово, Драгоман и Кюстендил са разположени 389 гост-служители, членове на постоянния корпус, изпълняващи функции като експерти по документи, служители по гранично наблюдение, гранични проверки и други дейности със съответното техническо оборудване. Това заяви служебният министър Иван Демерджиев в отговор на депутатския въпрос България има ли договорка с „Фронтекс“ за защита на българската граница.

Министър Демерджиев посочи, че с цел подпомагане на работата в областта на обратното връщане в Специални домове за временно настаняване на чужденци в София и Любимец са разположени съвместни екипи за дейности по скрийнинг и дебрифинг. А по отношение на морската граница от 2019 г. ежегодно се провежда Многоцелева оперативна дейност в Черно море, насочена към борбата с нелегалната имиграция, незаконния риболов и замърсяването на морето, домакини на която са България и Румъния.

По думите му МВР участва в дейностите на Европейската Агенция за гранична и брегова охрана – Фронтекс, първоначално основно на територията на ГКПП. От 2012 г. по българо-турската граница се провеждат оперативни дейности в рамките на съвместна операция по осъществяване на наблюдение на границата, включително и чрез разполагане на ресурси, предоставени от Агенцията. От 2016 г. подобни оперативни дейности се провеждат по българо-сръбската граница, а от 2022 г. и по границата на Българския с Р Северна Македония.

Мандатът на дейностите на Агенцията е разширен, като през 2019 г. е създаден постоянен корпус на европейската гранична и брегова охрана. МВР използва активно разширените правомощия на Агенцията в справянето със засиления мигрантски натиск.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Русия е ликвидирала група украински диверсанти

Федералната служба за сигурност на Русия заяви, че е ликвидирала група украински диверсанти, опитали да проникнат от Украйна в руската Брянска област, предаде ТАСС. „При стълкновение на 25 декември 2022 г. бяха убити четирима диверсанти, предприели опит за проникване на територията на Брянска област от Украйна“, съобщи службата. Според съобщението […]