Демерджиев: България е надежден партньор за поддържане на граничната сигурност

NetNews

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев и заместник-министър Моника Димитрова-Бийчър участваха в заседание на Съвета „Правосъдие и вътрешни работи“ в Люксембург

Министър Демерджиев изрази благодарност на Чешкото председателството на Съвета на ЕС за подкрепата и поставянето на въпроса за разширяването на Шенген сред приоритетите му. Изтъкната беше цялостната координация от страна на Комисията за осъществяване на експертната визита в България и Румъния за запознаване с развитието в областите полицейско сътрудничество, управление на границите, връщане, Шенгенска информационна система, обща визова политика, основни права на човека и функциониране на органите.

Водещите теми на Съвета бяха укрепване на сигурността по външните граници в контекста на общото състояние на Шенгенското пространство, миграционната ситуация с фокус върху Западнобалканския маршрут, ситуацията с бежанците от Украйна и напредъкът на реформата в областта на убежището.

България подчерта, че поддържа постоянен диалог с всички съседни държави за недопускане на нови миграционни маршрути, споделяйки професионален опит и добри практики. Страната ни ще продължи да участва в усилията за подобряване на сътрудничеството на ниво ЕС и подкрепя мерките за укрепване на капацитета, интегрираното гранично управлениe и бързия и надежден обмен на информация. Министър Демерджиев гарантира, че България е надежден и ангажиран партньор в общите европейски усилия за поддържане на високо ниво на гранична сигурност и ефективно управление на миграцията. Той оцени ролята на Европейската агенция за гранична и брегова охрана Фронтекс и обърна внимание на солидарността за гарантиране на силни външни граници.

Осигуряването на нормални условия на пребиваване на украинските бежанци в ЕС и гарантиране на вътрешната сигурност бяха сред основните аспекти, разгледани във връзка със ситуацията в Украйна. България е част от усилията на ЕС за осигуряване на достоен прием на бягащите от войната. Следи активно и участва в обмена на информация с цел превенция на рисковете за сигурността.

По отношение на напредъка на реформата в областта на убежището българската делегация изтъкна важността този механизъм да почива на принципите на устойчивост, предвидимост, справедливо споделяне на тежестите, обща приложимост и всеобхватност по отношение на предизвикателствата. Подчертан бе и друг важен за страната ни въпрос – установяването на правилния баланс между солидарност и отговорност.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Проф. Велислав Минеков: Всичките ми добри намерения са буквално взривени

„Заварвам ситуацията така, както съм я оставил миналата година на 12 декември. Бедата е, че всичките ми добри намерения са буквално взривени и тази година на 2 август продължих все едно е 13 декември миналата година“, това заяви Министърът на културата проф. Велислав Минеков пред „ЕвроДикоФ“ на телевизия „Евроком“. Той […]