Денков вижда опит за дестабилизация в протестите на зърнопроизводителите

NetNews

Действията на зърнопроизводителите са опит за дестабилизация на правителството, каза премиерът Николай Денков в интервю за Дарик. Коментарът му е по повод обявените намерения на представители на бранша да протестират заради отпадането на забраната за внос на украинско зърно.

Парламентът прие в четвъртък забраната за внос на определени продукти от Украйна да отпадне след 15 септември. В петък и Европейската комисия вдигна въведените временни ограничителни мерки за внос на украинско зърно.

„Не е вярно, че секторът е в колапс. Искат се помощи на целия сектор на едро, а вътре има различни проблеми“, каза Денков. Той каза, че вносът на зърно ще доведе до намаляване на цените на фуражите, което е добре за животновъдите. „Но въпреки това се опитват да се мобилизират всички срещу правителството“, каза Денков. Според него това означава, че „там не говорим за ясни икономически аргументи и проблеми, които трябва да се решат, а се говори за една обща акция, с която се опитват да дестабилизират правителството“.

Зърнопроизводителите организират протести в понеделник и вторник. Те казват, че украинският внос ще унищожи българското селско стопанство. Сред организаторите на протеста е Тодор Джиков, който е бивш заместник-министър в служебното правителство на Румен Радев. В подкрепа на протеста се обяви и Симеон Караколев, който беше инициатор на строителството на пилона в Рожен, подкрепен и открит от Радев.

„Не мога да кажа каква роля има президента [в организирането на протестите], защото трябва да имам доказателства“, каза премиерът Денков. Той каза, че зърнопроизводителите са били използвани за политически цели в миналото. В годините браншовите организации са показали, че са солидарни, организират се бързо, а с протестите си могат да дестабилизират правителства.

Средната норма на печалба в сектора за миналата година е 20-25 на сто, каза Денков. „Помощта за аграрните производители нарастват с всяка следваща година. Това, което всички знаем е, че вътре, сред самите производители, има проблем с начина, по който се използват субсидиите“, каза Денков.

По думите му едрите зърнопроизводители получават сериозни средства и „там нормата на печалба е значителна“.

Основният проблем с украинския внос е свързан със слънчогледа. Реколтата от миналата година все още не е продадена, а производителите искат по-високи цени от пазарните. В същото време производителите на олио казват, че имат недостиг на суровина, българската е скъпа, а внос винаги е имало, защото българската царевица е недостатъчна.

Зърнопроизводителите казаха, че ще протестират в понеделник, когато ще блокират със земеделска техника общински пътища, гранични пунктове и магистрали, а във вторник ще се съсредоточат в София.

Източник Радио Свободна Европа / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Супер блок бутон ще спре Мария Илиева в новия сезон на "Гласът на България"

Още необикновени и завладяващи гласове, шокиращи блокирания и неочаквани изненади очакват зрителите на bTV в новия епизод на „Гласът на България“ – тази неделя от 20:00 ч. След силното начало на десетия сезон миналата неделя, то във втория епизод на обичаното музикално шоу – нещата буквално ще излязат извън контрол, […]