Денков разговаря с Рюте за Шенген, а Радев се среща с Нехамер във Виена

NetNews

Темата за присъединяване на България към Шенген може да получи развитие в близките дни. Премиерът Николай Денков разговаря по телефона с премиера на Нидерландия Марк Рюте в четвъртък, а президентът Румен Радев ще обсъди темата с австрийския канцлер Карл Нехамер във Виена в петък.

Двете държави блокираха присъединяването на България към Шенгенското пространство в края на миналата година. В зоната в която се пътува без граничен контрол участват 23 от 27-те държави – членки на ЕС, както и Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария.

Нидерландия наблюдава внимателно действията за съдебна реформа в България и оценява усилията в тази посока. Това е заявил Рюте в разговора с Денков, съобщи пресцентъра на Министерския съвет (МС).

В Туитър Рюте написа, че в разговора е изразил „задоволството си от проевропейския курс на страната, нейната подкрепа за Украйна и реформаторските възгледи на неговото правителство“.

Рюте показа детайлно познаване на ситуацията и прояви интерес към конкретните стъпки за постигане на истинско върховенство на закона в нашата страна, според пресцентъра на МС.

Денков е наблегнал на усилията на България да докаже реални резултати чрез законодателни промени и посочил като пример приемането на механизъм за разследване на главния прокурор от независими от него магистрати. Той е представил следващите стъпки към промяна на ситуацията чрез антикорупционно законодателство и избор на нов Висш съдебен съвет, което е планирано да стане до 6 месеца.

Денков е отбелязал и съвместния пилотен проект с Европейската комисия за превенция на незаконната миграция.

Нидерландският министър-председател изрази задоволство от подобрената ситуация на границата между България и Турция, и готовност за съдействие за още по-доброто й опазване в бъдеще, пише от МС.

От пресцентъра на президентството обявиха, че Радев ще посети Австрия в петък и събота за участие в кръгла маса, организирана от Стопанската камара на Австрия (WKÖ), както и в тазгодишното издание на Европейски форум Вахау.

Той ще бъде там по покана на австрийския канцлер Карл Нехамер и дори е планиран да направи изказване в рамките на панел от форума. В съобщението от президентството се казва, че целта на посещението е задълбочаване на двустранното сътрудничество между България и Австрия, присъединяването на страната ни към Шенген, както и теми от европейския дневен ред.

По-рано тази седмица EURACTIV.bg съобщи, че са преодоляни пречките, които Нидерландия е поставила на България, като се позова на дипломатически източници.

Съветът на Европейския съюз (ЕС) по правосъдие и вътрешни работи отхвърли през декември присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство. Там беше допусната единствено Хърватия. Кандидатурите на София и Букурещ бяха отхвърлени с 25 гласа „за“ и два „против“. Австрия е гласувала срещу приемането на двете балкански страни, а Нидерландия – само срещу това на България.

Източник Радио Свободна Европа / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Пленумът на ВСС не ревизира избора на Сарафов и откри процедура за нов главен прокурор

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) обсъди в четвъртък избора на Борислав Сарафов за временно изпълняващ длъжността на главен прокурор, произведен от Прокурорската колегия преди седмица, но така и не взе решение дали той е бил легитимен или не. Мнозинството в съвета реши, че Пленумът е поставен пред свършен факт […]