Денят на българската община е, близо 2 000 са заетите в местната власт в Ямболско

NetNews

На 12 октомври се отбелязва Денят на българската община. Близо 2 000 човека работят в петте общински администрации и структурите, обслужващи управляваните от тях дейности. В Община Ямбол броят им е над 550, в община „Тунджа” около 520, в общините Елхово, Стралджа и Болярово заетите в тази сфера са по над 200.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Датата е определена през 1998 година от делегатите на Общото събрание на Националното сдружение на общините в Република България. Преди седмица Министерският съвет прие решение, с което обявява 12 октомври за Ден на българската община и местното самоуправление в България. На тази дата през 1882 година в Държавен вестник е публикуван Закон за общините и градското управление. Това е първият законодателен акт, който регламентира дейността на общинските съвети, на кметовете и техните помощници.

Ямболската община е създадена още преди Освобождението – през 1870 г. Първите избори за градски съвет били проведени в началото на 1880 г. Тогава бил избран съвет от 11 души, който заседавал четири пъти в годината по десет дни. Първият следосвобожденски кмет на Ямбол пък е Димитър Хаджииванов – високообразован човек, завършил Роберт колеж в Цариград и участник в революционното движение.

Честит празник на българската община и на всички работещи в местната власт и местното самоуправление!

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Три глигана повали на една гонка авджия

Три глигана повали на една гонка авджията Павел Стоянов от 47-а дружинка на село Горно Хърсово към благоевградското ЛРД „Сокол1911“. Точният стрелец награди висенето в дъжда на всички 15 ловджии, излезли в събота на излет на границата на ловния им район в местността Шопориката. На път за района на лова, […]