Денят на Европа: Конференция за бъдещето на Стария континент в Страсбург

NetNews

Днес е Денят на Европа. Той е посветен на мира и единството и в него си си припомняме идеята на френския външен министър Робер Шуман от 1950 година – за създаване на нова форма на политическо сътрудничество в Европа, съобщи БНР.

Тази година Денят на Европа съвпада с на Конференцията за бъдещето на Европа – форум, който ще даде възможност на европейските граждани до средата на 2022 година да изразят мнението си чрез специалната многоезична онлайн платформа за това каква промяна искат да настъпи в общността.

По време на обсъжданията на гражданите ще се даде възможност и за участие в дебати, посветени на приоритетните за съюза теми като – климатичните промени, здравеопазването и дигиталната трансформация.

Събитието ще бъде открито с церемония в Европейския парламент в Страсбург.

Въпреки споровете дали с тази конференция на се нарушават европейските договори, все пак днес тя ще направи първата си крачка. Програмата включва приветствено слово от френския президент Еманюел Макрон, председателя на Европарламента Давид Сасоли, председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен и премиера на Португалия Антониу Коща от името на Съвета на ЕС. 27 студенти по програма Еразъм от всички страни-членки ще присъстват в пленарната зала, а около 300 граждани ще бъдат поканени да се включат дистанционно.

Целта на конференцията е на европейските граждани да бъде предоставена по-голяма роля при оформянето на политиките на ЕС. Като възможни теми в подписаната на 10 март декларация са посочени здравеопазването, климатичните промени, социалната справедливост, цифровата трансформация, ролята на ЕС в света, предизвикателствата на миграцията, сигурността. Тези теми съвпадат с водещите приоритети на Общността и с въпросите, повдигнати от гражданите в проучванията на общественото мнение.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Слана попари Трънско

Ниски температури бяха отбелязани тази сутрин в някои райони на Западна България. Потребители в социалните мрежи публикуваха снимки от слана, попарила село Ярловци. Сланите са в резултат на студен атмосферен фронт и нахлуване на по-студен въздух от Запад, което започна още в събота. В първия от почивните дни вятърът беше […]