Дерматолог: 1/5 от хората, прекарали COVID-19, са с кожни проблеми

NetNews

След две годшни на пандемия вече е ясно, че пациентите, които са прекарали COVID-19, се сблъскват с много кожни проблеми. 

„Категорично поне 1/5 от хората, които проявяват симптоми на Ковид, имат и изява на кожни състояния“, посочи дерматологът и микробиолог доц. Весела Райкова в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите й това са симптоми, свързани с промяна на чувствителността на кожата, като могат да се характеризират 3 основни групи обриви:

„Първата група са с тип чилблейн и засягат предимно крайниците – ръце и крака, с появата на фини малки зачервени области, които са силно болезнени, поради факта, че се засягат крайните окончания на кръвоносните съдове“.

„Вторият тип обрив са ортикариалните изяви, които са характерни с много силен сърбеж и които могат да се изявят по цялото тяло и в рамките на деня да променят своите позиции“

„Третият вид обриви са по-грапави, имат чувствителност и болезненост при докосване и се срещат по-често при малките деца. С Омикрон тези случаи зачестяват“, изброи доц. Райкова.

„Това не е симптом, който стартира в самото начало на заболяването, а се появява в по-късни етапи. След 2-4 седмици започва едно по-силно оредяване на скалпа и това много притеснява хората. Ако не се вземат мерки, това може да продължи месеци и е хубаво да се приемат специфични витамини, соли, растежни фактори“, обясни дерматологът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Източник: https://dnes.bg

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

12 загинали и 265 ранени при катастрофи от началото на годината

Снимка: БГНЕС От началото на годината 12 души са загинали и 265 са били ранени, съобщи МВР, цитирани от bTV.  Общо са станали 221 катастрофи.  За последното денонощие в страната са станали 5 тежки катастрофи, при които са пострадали петима души.  В столицата са регистрирани 12 леки и едно тежко […]