Десетки убити, над 1000 ранени при протестите в Казахстан

NetNews

Казахстанската полиция съобщи за десетки елиминирани протестиращи в бившата столица Алмати, след като тази нощ президентът Касим Жомарт-Токаев поиска военна помощ от съюзниците си от Организацията на Договора за колективна сигурност.

Още по темата

6 яну 2022 07:17

116

5 яну 2022 08:35

28

Над хиляда души са ранени при демонстрациите в Казахстан през последните няколко дни, предаде Франс прес, като се позова на данни на казахстанското здравно министерство.

Близо 400 от ранените са хоспитализирани. В интензивно отделение са 62 души.

Тази сутрин се стигна до нови сблъсъци между силите за сигурност и събралите се на площада на републиката в Алмати демонстранти.

Протестите в Казахстан, първоначално провокирани от повишените цени на пропан-бутана, навлизат в своя пети ден.

Руски медии съобщиха за интензивна престрелка на площада, където въоръжени лица е имало и сред протестиращите. По-късно казахстанските власти съобщиха за десетки елиминирани провокатори, които по-рано през нощта нападнали сграда на полицията.

Президентската резиденция в столицата Нур Султан остава отцепена от специалните части, националната банка спря работата на финансовите институции и обмяната на валута, полетите към Москва са отменени, а авиокомпаниите „Флай Дубай“ и „Еър Арабия“ спряха полетите си до Казахстан. Интернетът в страната е спрян почти навсякъде.

Докато Токаев и съюзниците му отдават продължаващите протести на външно влияние, противостоящи анализатори смятат, че те са провокирани от нагнетено недоволство срещу авторитарната власт на бившия президент Нурсултан Назарбаев и наследника му.

Междувременно Русия вече изпрати въздушни десантчици като част от миротворческия контингент на Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС) в Казахстан, заяви ОДКС, предаде Ройтерс, като се позова на информационната агенция Интерфакс.

„Миротворчески контингент на Организацията на договора за колективна сигурност бе изпратен в Казахстан за ограничен срок с цел да стабилизира и нормализира ситуацията“, заяви ОДКС в съобщение, споделено в Телеграм от говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, предаде Франс прес.

В миротворческия контингент ще вземат участие войници от още четири бивши съветски републики.

 

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Роксана влезе в топ 10 на германска класация

Песен на Роксана влезе в Топ 10 на най-слушаните парчета в Германия. Песента ѝ „Няма да е все така“ в дует с Джамбо Агyшев сензационно проби в европейските музикални класации, въпреки че беше пусната само преди няколко дни. Песента е направила пробив и в Австрия, където е на 12-о място […]