Десетки хиляди излязоха на митинг с искане за оставка на арменския премиер

NetNews

Десетки хиляди протестиращи блокираха улици и демонстрираха около сгради на държавни учреждения в арменската столица с искане премиерът Никол Пашинян да подаде оставка заради призивите си за сключване на официално мирно споразумение със съседен Азербайджан, предаде Асошиейтед прес.

Демонстрантите използваха бетоновози и камиони, за да затворят улици и мостове, водещи към центъра на Ереван. Те преминаха с шествие, по време на което скандираха „Армения без Никол“. Стигна се до сблъсъци с полицията, съобщава се за няколко арестувани.

От 17 април в Армения почти ежедневно има антиправителствени демонстрации. Премиерът отново се превърна в мишена на недоволство, след като заговори в парламента за нужда от сключване на мирно споразумение с Азербайджан.

Двете страни се противопоставят една на друга от десетилетия заради сепаратисткия регион Нагорни Карабах, който е част от Азербайджан, но от началото на 90-те е под арменски контрол. По време на шестседмична война през 2020 г. Баку си върна контрола над част от областта, преди да сключи примирие с Армения с посредничеството на Русия.

„Можем да разговаряме с представителите на властта само за едно-единствено нещо – за незабавните им оставки“, каза опозиционният политик Ишхан Сагателян, заместник-председател на арменския парламент. Той призова всички арменци да се включат в гражданското неподчинение, както и за всекидневни протести.

Полицията арестува част от протестиращите, а представители на силите за сигурност ги предупредиха да не се опитват да щурмуват сградата на парламента, но те се струпаха отпред, както и близо до вътрешното министерство и на други места в столицата. Вътре в парламента опозиционни политици поискаха оставката на Пашинян в негово присъствие. Той каза, че ще вземе отношение по изразеното срещу него недоволство, но опонентите му напуснаха залата, преди премиерът да имаше възможност да го направи.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Спортът по ТВ в четвъртък (5 май)

13.00 Тенис, турнир в Мадрид МАХ Спорт 1 15.30 Голф, Европейски тур МАХ Спорт 3 16.30 Колоездене: „4 дни на Дюнкерк“, трети етап Евроспорт 1 19.00 Баскетбол, мач от първенството МАХ Спорт 2 21.00 Голф: PGA тур, „Уелс Фарго чемпиъншип“, първи ден Евроспорт 2 22.00 „Рома“ – „Лестър“ МАХ Спорт […]