Децата търсят убежище във виртуалния свят заради реални тревоги

NetNews

„Много е важно не колко време детето ползва Интернет, а за какво“. Това каза в интервю за БНР Георги Апостолов, координатор на Националния център за безопасен Интернет. 

„Често децата използват Интернет като убежище от техни реални тревоги и проблеми в ежедневието“, подчерта Апостолов.

Според него проблем се появява, когато това нарушава обичайния ритъм на живот. 

„Ние трябва да търсим корена – причината това дете да търси убежище и укритие във виртуалния свят. Всичко, което касае детето и родителството, опира до думичката „разговор“. (…) Това е начинът да се установи линия на доверие между родител и дете, така че то да се отвори и да сподели какви други проблеми има, какво го тласка към това нещо.“

„В чужбина това е нова ниша за бизнес на комерсиално ориентирани психиатри и психотерапевти, които правят мечешка услуга и на родителите, и на детето“, допълни Апостолов.

Още по темата

7 яну 2022 12:38

93

5 яну 2022 09:28

236

Той коментира темата за компютърните игри и формата на игрово разстройство.

„Става въпрос за игрово разстройство и то не е в частта зависимости, защото няма зависимост. И всички паникьорски, сензационни заглавия – един час в Интернет е все едно един грам хероин и подобни неща, нямат нищо общо с действителността“, коментира Георги Апостолов.

Апостолов подчерта, че има разлика между пристрастяването и зависимостите от поведенческите разстройства.

За да се определи като такова, игровото разстройство трябва да продължава минимум 12 месеца и да нарушава обичайния ритъм на живот. Това се изразява в недостиг на сън, неглижиране на учебните занятия, прекъсване на контактите със съученици, резки промени в настроенията и нервни кризи.

„Това са редки случаи – говорим за около 2% от потребителите на Интернет“, поясни Георги Апостолов.

Източник: https://dnes.bg

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Столтенберг: Разширяването на НАТО разпространява демокрацията в Европа

Разширяването на НАТО води до разпространение на свободата и демокрацията в цяла Европа, затова процесът е жизненоважен и трябва да продължи. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след извънредната онлайн среща на външните министри от алианса. Той подчерта, че вратите на НАТО трябва да останат отворени не само […]