Джипитата: Има средно по три заповеди на ден

NetNews

Най-големият проблем пред всички общопрактикуващи лекари е нестабилната нормативна база.

Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ д-р Виктория Чобанова, председател на сдружението на общопрактикуващите лекари в София-област.

По думите ѝ на сайта на Министерството на здравеопазването се публикуват средно по три заповеди на ден.

„Непрекъснато се издават заповеди, а част от тях са копирани от преди един-два месеца“, допълни тя.

„Освен това непрекъснато се променят и бизнес правилата, с които трябва да работим. Националният рамков договор, който беше приет за три години, за да бъде стабилна системата, реално се променя с анекси всеки месец“, каза още д-р Чобанова.

По отношение на електронните направления за PCR тестове тя обясни, че има моменти, в които поради технически причини, няма възможност да се издават.

„Има и неточности в регистъра на Лекарския съюз, където се прави проверка, преди да се издаде направлението. Ще мине известно време, преди това да се случва безпроблемно“, поясни д-р Виктория Чобанова.

Тя уточни, че не всеки, който поиска PCR тест, ще получи такъв.

„У нас е хаос. Има хора, които нарочно не си правят изследвания, защото смятат, че няма смисъл – защото ще ги затворят, ще похарчат едни пари и защото така или иначе ще им мине и ще трябва да го преболедуват“, коментира общопрактикуващият лекар.

По думите ѝ България е единствената страна в света, която нормативно е задължила да се смесят потоците инфекциозноболни и неинфекциозноболни във всяко едно лечебно заведение.

„Това е уникат, чисто българско решение на въпроса“ каза д-р Виктория Чобанова.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Нов провал за Toyota RAV4 в лосовия тест (ВИДЕО)

Нов провал в лосов тест нанесе пореден удар върху имиджа на Toyota RAV4. Този път в изпитанията, проведени от шведското издание Teknikens Värld, се е издънила плъгин хибридната версия на японския кросоувър. RAV-четворката е успяла да изпълни маневрата за избягване на внезапно появило се препятствие на пътя със скорост едва […]