Джокович е №1 в тениса, но оставя противоречиво наследство

NetNews

Дори и по стандартите на наситената със събития тенис кариера на Новак Джокович – пълна с трофеи и умопомрачаващи изпълнения, но и изпълнена с противоречия – обстоятелствата преди тазгодишното Откритото първенство на Австралия бяха необикновени.

„Виждам живота като страхотна крива на учене“, каза Джокович в интервю за CNN миналата година, „и чувствам, че през годините се научих как да се възстановя“.

Тази способност за възстановяване ще бъде поставена на изпитание през следващите дни, тъй като световният номер 1 започна годината бурно. Пристигайки в Австралия неваксиниран, но с медицинско изключение, за да се състезава след положителен тест за COVID-19 на 16 декември, Джокович прекара първите си пет дни в арест в Мелбърн, докато оспори отнемането на визата му.

Адвокатите му успешно твърдят, че Джокович е „отметнал абсолютно всяко квадратче“ за освобождаване от имунизация заради неотдавнашната си инфекция с COVID-19, но четири дни по-късно министърът на имиграцията на Австралия Алекс Хоук обяви решението да отмени визата на Джокович за втори път „заради здравето и добрия ред“.

Това е още един неуспех за 34-годишния сърбин в опита му да се отдалечи от Рафаел Надал и Роджър Федерер начело в списъка на мъжете за всички времена с 21 титли от Големия шлем.

Подобно постижение вероятно би било коронният момент от вече рекордната кариера на Джокович – времето, когато той затвърди статута си на най-добър играч в историята на мъжкия тенис.

„Строго казано, според резултатите, Новак Джокович е най-добрият играч в историята на мъжкия професионален тенис“, казва журналистът Бен Ротенберг. „Той е равен с Федерер и Надал за най-много титли от Големия шлем, но Джокович доминира почти във всяка възможна категория – повече седмици се класира № 1, печеливш рекорд срещу другите двама, след като е спечелил поне всеки турнир от Големия шлем и Мастърс 1000 два пъти. Джокович е изключително гъвкав атлет и макар че той вероятно не е популярен избор за най-стилния играч на всички времена, когато става въпрос за това кой е най-ефективният и доминиращ на корта за най-дълъг период от време, то той е вашият човек.

Феноменалният рекорд на Джокович на Откритото първенство на Австралия, турнир, който той е печелил девет пъти, го направи фаворит преди тазгодишния турнир, дори като се вземе предвид времето, прекарано в ареста.

Надал ускори завръщането си от контузия миналата седмица, като спечели 89-ата титла в кариерата си на турнира Melbourne Summer Set 1, докато Даниил Медведев, който победи Джокович в миналогодишния финал на US Open, Александър Зверев и Стефанос Циципас също ще бъдат претенденти за титлата.

Новак е Сърбия, а Сърбия е Новак

Но малцина биха заложили срещу Джокович, който получи бурна подкрепа от феновете си – в Мелбърн, както и в родната си Сърбия – по време на сагата с отнемането на визата.

Тълпи се събраха пред хотел Park в Мелбърн в знак на протест срещу пребиваването на Джокович там миналата седмица, докато скандирания в негова подкрепа се чуха пред офиса на адвокатите му, след като той получи разрешение да остане в Австралия, поне за още малко.

Подобни сцени имаше пред Народното събрание на Сърбия в Белград, където тенис звездата беше приветствана като национален герой от семейството си.

„Те го държат в плен. Нашият Новак, нашата гордост“, изрече бащата на Джокович, Сърджан, в подкрепа на сина миналата седмица. „Новак е Сърбия, а Сърбия е Новак… Те тъпчат Новак и така тъпчат Сърбия и сръбския народ“.

Въпреки пламенната подкрепа на феновете си, Джокович остава разделяща фигура – в тенис общността и извън нея.

Той  многократно изразява възгледите си за противопоставяне на задължителната ваксинация и решението да му бъде предоставено медицинско освобождаване за Australian Open беше посрещнато с критики. Стивън Парнис, един от видните лекари по спешна помощ в града, каза, че това е изпратило „ужасяващо послание към обществеността“.

Аз не съм експерт, разбира се, и няма да говоря за плюсовете и минусите на ваксинацията„, каза Джокович пред CNN през август, „но аз съм привърженик на свободата на избор“.

Той добави: „Наистина вярвам, че трябва да се остави на играчът сам да вземе решение. Не знаем какво ни носи бъдещето. Не мисля, че някоя индустрия е сигурна какво носи бъдещето. Ще се погрижим да съберем възможно най-много експертна информация за това (доколкото е възможно) и да работим с играчите и да им предоставим каквато информация е необходима, за да направят съзнателен избор.“

Междувременно бяха повдигнати и въпроси относно действията на Джокович след положителния му тест за COVID миналия месец. Той призна, че не се е изолирал веднага след положителния резултат, но отрече да е знаел, че е заразен, когато е присъствал на публични събития.

Тенисистъст също така сподели, че е направил „грешна преценка“, като е дал интервю и е присъствал на фотосесия за френския вестник L’Equipe на 18 декември – два дни след положителния му тест.

„Все още имам своите страхове, моята несигурност“

Това не е първият път, когато действията на Джокович се поставят под въпрос по време на пандемията.

През юни 2020 г.  събитието, организирано от него, Adria Tour, беше отменено, след като той даде положителна проба за COVID-19 заедно със съпругата си, трима други играчи, трима треньори и бременната съпруга на един играч.

За разлика от други тенис турнири, провеждани по това време, почти нямаше социално дистанциране на Adria Tour. Турнирът се проведе до препълнени стадиони с играчи, всички се прегръщаха и си стискаха ръцете.

Толкова дълбоко съжалявам, че нашият турнир причини вреда„, каза Джокович след положителния си тест, добавяйки, че благотворителното събитие е организирано „с чисто сърце и искрени намерения“.

Девет месеца преди Adria, Джокович си навлече гням, тъй като бе отстранен от Откритото първенство на САЩ, тъй като удари с топка съдията. Той отново се извини и каза, че е останал „тъжен и празен“ след ситуацията.

Говорейки за този период в интервю за CNN миналата година, Джокович разсъждава върху извлечените уроци.

„Все още съм човек като всички останали, все още имам страховете си, несигурността си, все още правя грешки и грешки“, каза той. „Тенисът, това е нещо като моето учебно поле. Моите най-силни, най-красиви емоции се появяват там, но и всички от най-лошите ми емоции се появяват там.“

По време на тазгодишното Australian Open, а след това е вероятно позицията на Джокович относно ваксините да продължи да се разглежда внимателно. Според ATP Tour той е един от тримата неваксинирани играчи, класирани в топ 100.

„Наследството на Джокович е изключително сложно и става все по-сложно, казва Ротенберг. „Въпреки целия му професионализъм и щедрост (той е страхотен с благотворителните организации и във взаимодействието с феновете си), неговата преценка често го вкарва в неприятности, често го отклонява… към странични идеи, като неотдавнашното му изказване срещу ваксините. Толкова голяма част от тениса е свързана с личности и грация на и извън корта, а Джокович многократно се е саботирал в тези области.“

От CNN се опитват да се свържат с представителя на Джокович за коментар много пъти преди Australian Open, но така и не получават коментар.

Джокович спечели първата си титла от Големия шлем на Australian Open през 2008 г., след което трябваше да чака три години за следващия си голям триумф, отново на Australian Open.

Титлите от Големия шлем – общо 11 – се появиха плътно и бързо през шестгодишния период между 2011 и 2016 г., като кулминацията беше в това, че Джокович претендира за „Шлема на Ноле“ като защитаващ шампион на всичките четири турнира от Големия шлем едновременно.

Но контузия в лакътя през 2017 г. провали напредъка на Джокович. Първоначалното му нежелание да се подложи на операция разочарова бившия му треньор Андре Агаси, който каза пред The ​​Guardian, че смята, че Джокович се е надявал лакътът му да „зарасне естествено, цялостно“.

Джокович в крайна сметка избра операция в началото на 2018 г. и се върна на корта няколко месеца по-късно, но това беше неуспех, който почти беше довел до това, че той напълно напусна тениса.

Да се оперира… беше против основните му ценности„, каза съпругата му Йелена пред CNN през 2019 г. „Беше наистина тежко за него, сякаш той погреба една част от себе си с това решение. Той каза: „Приключих, аз вече не играя тенис, загубих това, вече не се забавлявам, това е.“

След тази операция на лакътя Джокович спечели осем титли от Големия шлем за четиригодишен период, като в крайна сметка изравни рекорда на Федерер и Надал на Уимбълдън миналата година.

Мнозина смятат, че е само въпрос на време той да счупи рекорда и да се утвърди като най-великият играч в историята на мъжкия тенис – титан на корта със сложно, противоречиво наследство извън него.

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Учени: Надхвърлихме допустимото замърсяване на планетата

Снимка: Bloomberg.com Учени от Стокхолмския център за устойчиво развитие на околната среда и Университета в Гьотеборг твърдят, че човечеството вече е надхвърлило допустимия праг на химическо замърсяване на планетата, пише „Гардиън“. „Скоростта, с която обществата произвеждат нови химикали и ги изпускат в атмосферата, надхвърля допустимите граници, в които е възможен […]