Димитър Ганев: Вариант за кабинет има само ако лагерите на статуквото и на промяната почнат да си говорят

NetNews

Едно блокиращо мнозинство имаме от едната страна – ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“, защото това е абсурдна коалиция сама по себе си. Разговори без тези три партии могат да бъдат единствено анализи какво ще бъде на следващите избори, тъй като няма как без тях останалите партии да създадат правителство.
Това каза в студиото на Euronews Bulgaria политологът от „Тренд“ Димитър Ганев.

Ако има някакъв шанс за правителство, той е тези два лагера на статуквото и на промяната, да започнат да говорят помежду си. Друг вариант за кабинет няма. От посланията, които чувам през последните дни от основните политически лица ми се струва, че подобен диалог не може да се проведе в следващите 1-2 месеца и вероятният сценарии са нови избори.

Няма как правителство с мандата на ПП в коалиция с ДБ да бъде устойчиво и да има добър имидж, ако бъде подкрепено от ГЕРБ, пък добави колегата му доц. Иво Инджов. И ДБ и ПП изграждат своята политическа идентичност на базата на антикорупционната реторика включително когато имаха възможност да управляват. Отправят послания за отвоюване на завзетата от олигархични интереси от времето на управлението на ГЕРБ държава. Искат по-активни функции на КПКОНПИ и смяна на главния прокурор. Все неща, чието реализиране беше блокирано от ГЕРБ. На второ, инициатор за свалянето на предишното правителство беше ИТН, но основната роля беше на ГЕРБ. Няма как да се прегърнат с тези, които са ги свалили само преди няколко месеца. Според доц. Инджов няма да има правителство с втория мандат на ПП. И трети вариант – правителство на ген. Стефан Янев също няма да се случи.
Той обаче смята това за малко вероятен сценарий сега, но не бива да бъде изключван такъв след едни нови избори.
До февруари ще има две основни интерпретации на двата основни лагера. Лагерът на ГЕРБ ще казва непрекъснато на хората, които искат редовен кабинет, около 70%, че са били готови на всякакви компромиси. ПП и ДБ ще бъдат стриктно зад своите принципи – ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ са червена линия. Това, което ще се промени през следващите няколко месеца е, че българите вече няма да оценяват това, което беше през септември, а ще оценяват тези две нови интерпретации. Отиваме към по-ниска избирателна активност и тук ще бъде сблъсък на по-твърди ядра, смята Ганев.

При следващи избори ще намалее ефектът за охулване на ПП, че носят хаос и разруха. А ние виждаме, че хаос и разруха не могат да бъдат открити, защото вчера икономическият министър говори, че е намерен газ за ноември и дори ще намалеят цените и че икономиката е пред скок. Изказванията на служебния кабинет са били политически и не им прави чест, каза доц. Инджов.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Русия е изстреляла 75 ракети по Украйна тази сутрин

Украинската армия съобщи, че тази сутрин Русия е изстреляла 75 ракети по територията на Украйна. Системите за противовъздушна отбрана са свалили 41 от тях, предаде Укринформ. Източник fakti.bg.