Димитър Димитров, ЦИК: Ще имаме достатъчно машини за изборите, работим да няма манипулации

NetNews

"Случващото се в ЦИК е пряк резултат от тази истерична десетдневка в 45-тия парламент." Така изборният експерт и член на ЦИК Димитър Димитров коментира пред БНТ твърденията за разногласия в Комисията.

Според него около 7-8% от тези, които гласуват в секции с по-малко от 300 избиратели по списък, ще могат да упражнят вота си на хартия, което е много малък дял. В гласуването с машина има много спорни елементи, смята Димитров. В Конституцията е записано, че трябва да имате равноизбирателно право и според мен няма как да бъде равно, ако достъпът до него е различен, коментира още той.

"Никой не може да изключи вероятността от технически блокажи на устройствата, а тогава ще се ползват хартиени бюлетини", обясни Димитров.

"Правим всичко възможно да няма манипулации на машините", категоричен беше той.

"Сагата между ЦИК и "Сиела Норма" още не е приключила, тъй като ние още не сме заплатили стойността на услугата, която сме получили. Между другото ние директно се опитахме да контактуваме със "Смартматик", обясни членът на ЦИК.

"Около 4200 лв. е цената на бройка от допълнителните 1637 машини, като е изкупено цялото налично количество. Тези пари ще се заплатят на фирмата авансово на 100%", допълни той.

"Ще имаме достатъчно машини за парламентарните и президентските избори", съобщи Димитров.

"Надявам се Народното събрание, което ще изберем в тези избори, да има малко повече време и да се заеме по-системно с решаването на въпросите за машинното гласуване", сподели още той.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Skoda Mountiaq е пикап, който искаме в серийно производство

Студенти от школата на Skoda показаха проект за пикап, произведен в една единствена бройка. Моделът Mountiaq е базиран на най-голямото SUV на марката – Kodiaq и дори следва фирмената политика за моделните названия на SUV моделите. В проекта са се включили 35 студенти, които са се погрижили за дизайна и […]