Димитър Зоров: Търговците оскъпяват сиренето с до 75%

NetNews

През последните няколко месеца цените на стоките продължиха упорито да се повишават. Как се отрази увеличението на електричеството на млекопроизводителите и предстои ли нов скок на сиренето?

„От 40 до 75 процента се оскъпява сиренето от производителите до магазина.12 лева е реалната цена на килограм сирене сега. Ако ДДС стане 9 процента за стоките от малката кошница, цената на сиренето няма да падне, но ще спести предстоящо увеличение. Никой не може да каже каква ще е цената на сиренето през юли“, това каза в „Офанзива“ по NOVA NEWS Димитър Зоров, директор на Асоциацията на млекопреработвателите в България.

„Млечните предприятия са пред колапс, те натискат фермерите, които затварят, селектирани животни отиват на кланицата. В един момент ситуацията става безнадеждна. Българският животновъд става неравностоен спрямо останалите страни, където субсидиите са различни, ДДС е различно“, каза още Зоров.

„Газът се вдигна четири пъти, шест пъти се е вдигнала цената на азотните торове. Към момента не виждаме компесаторни механизми. Сега предприятията работят на загуба, потреблението пада, не се продава на реалната себестойност, но това е решение на всеки собственик. Хора, които не са излизали от кабинетите си, трябва да се вслушат в хора, които се занимават с реално производство 365 дни и им изкарват заплатите“, заяви още Димитър Зоров.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Солидни компенсации! Унгария намекна за 750 млн. евро, за да покрепи ембаргото на руски петрол

Унгария иска 750 млн. евро, за да може реално да прекрати вноса на руски петрол. Това стана ясно от думите на външния министър Петер Сиярто пред испанския вестник „Ел Паис“. Той посочи, че страната му не може да подкрепи предложението на ЕС за забрана на целия внос на руски суров […]