Димитър Манолов: Поскъпването на газа беше неизбежно

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Поскъпването на газа е било неизбежно, а причината е начинът на формиране на цените, който страната ни е договорила с „Газпром”. Мнението изрази президентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов в предаването „Денят на живо с Наделина Анева”.

Той каза, че от синдикалната организация още миналата година са настоявали за промяна на този начин. В момента 70% от цената на синьото гориво зависи от спотовите цени на газовата борса.

„В ситуация като тази, когато няма газ, естествено, че цената лети нагоре. 70% от нея влиза в нашата цена на газа”, обясни Манолов. „Имаше големи европейски приказки – за 3-ти пакети, за 4-ти пакет, пък пари щели да се връщат, ето как се връщат”, коментира Манолов.

По думите му в момента европейските потребители плащат газа на 120-130 евро за 1000 куб. метра, а ние ще плащаме между 800 и 1000. Така е за нас, Полша и трите Прибалтийски страни, обясни още Манолов.

„Бизнесът няма друга възможност освен да си купува ток от свободния пазар, а битовият потребител все още донякъде е защитен. Това няма как да продължи след 1 януари”, каза Манолов.

Той обясни, че страната ни има план за климат и енергетика, приет в ЕК, според който между 2030-2040 г. ще започне преходът от въглища към зелена енергия.

Планът за възстановяване и устойчивост пък бил писан „така, че от него да се възползва един много тесен кръг от хора”. „Този план е направен така, че 80% от него да отиде в ръцете на много тесен кръг хора” каза Манолов. Освен това този план се „дава на държави, които са гарантирали върховенството на закона”.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Вашият хороскоп за днес, 02.10.2021 г.

хороскоп от astrohoroscope.info Овен Ще изпадате в доста сложни ситуации, но в крайна сметка изходът ще е благоприятен за вас. Разбира се това ще ви коства доста извънредни емоции, макар че за вас емоциите никога не са в повече. Ограничете малко разговорите по телефона, оставете си повече лично време. Телец […]