ДКК с нови обвинения към Кирил Петков

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

За нова серия взаимни обвинения между служебния икономически министър Кирил Петков и Държавната консолидационна компания съобщи БНТ.

Днес, в писмо до медиите,от ДКК обвиниха Петков, че в противоречие със закона е назначил без конкурс нови двама членове на Съвета на директорите и е направил едноличен избор на двама изпълнителни директори без да има решение за това от Съвета на директорите. В отговор Кирил Петков заяви, че няма нищо незаконно в действията му.

От ДКК твърдят, че ако ръководството на компанията пристъпи към изпълнение на решението за назначаване на двамата нови независими членове на борда на директорите без конкурс, може да понесат наказателна отговорност, защото нарушават закона за публичните предприятия. Посочват също, че изборът на изпълнителни директори се прави с решение на Съвета на директорите, а не както в случая – на принципала, в лицето на служебния икономически министър.

В Държавната консолидационна компания е имало тежки законови нарушения, коментира министър Кирил Петков по казуса и каза, че всички назначения, които е направил, са напълно законни.

Открити, по думите на министъра, са били безброй процедури без търг и конкурс, както и данни за неправомерно раздадени, според него, над 650 милиона лева за недостроени и празни язовири.

"В момента тече конкурс, нещо което те не са споменали. Тече конкурс за членове на борда. И едновременно с това назначих двама временно изпълняващи в борда, защото когато чувствате, че едни средства изтичат от държавата и вие като добър собственик не можете да си позволите, просто чакате във времето всичките процедури да минат, докато това нещо се случва", каза Петков.

Кирил Петков се закани да обяви утре нови "застрашителни несъответствия", които са се случвали в ДКК. Според него, хората от компанията, написали писмото до медиите днес, с право се страхуват, че ще бъдат освободени от постовете си.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Църквите в Пакистан засилиха охраната си

Църквите в Пакистан са засилили сигурността в отговор на заплахата от терористични атаки след завръщането на талибаните на власт в съседен Афганистан, предаде Aleteia.org. На среща на католически и протестантски лидери висшите духовници се съгласиха да засилят наблюдението и да засилят въоръжената защита, особено на богослуженията в неделя. Този ход […]