Днес откриват лова на дивеч, близо 90 ловно-стопански района има в Ямболско

NetNews

Днес, 2 октомври, е откриването на ловния сезон 2021/2022 г. на местен дребен и едър дивеч и груповият лов на дива свиня. В Ямболска област има 4 ловно-рибарски дружества и близо 90 ловно-стопански района.

Груповото ловуване на дива свиня се разрешава в не повече от два дни, включително събота и неделя, от седем последователни дни за един ловностопански район, гласи заповед на министъра на земеделието, храните и горите. Решението за редуциране на броя на ловните излети за групов лов на дива свиня от 3 на 2 дни седмично идва след заседание на Ловния съвет и направен анализ на данните за числеността на дивата свиня в национален мащаб. Най-драстично намаление на вида е отчетено в североизточната част на България.

Мярката се предприема с цел запазване на този вид дивеч в райони, където числеността е под биологичния минимум, вследствие загубите причинени от АЧС и предприемане на стратегически мерки по отношение управлението на запасите на този вид дивеч в бъдеще.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Стефан Янев: Не мисля, че нещо в политическата ситуация трябва да ни учудва

България ще изпрати в Брюксел Плана за възстановяване и устойчивост до 15 октомври. Това заяви служебният премиер Стефан Янев след поклонението „Тракийска памет“ в град Маджарово. На събитието присъстваха още вицепрезидентът Илияна Йотова, която има тракийски корени, дипломати и духовници. „Предизвикателствата са много. Предприели сме необходимите мерки, така че той […]