Добрият поляк и нигерийското дете, обидило Аллах

NetNews

В Нигерия осъждат 13-годишно момче на 10 години затвор, защото изрекло обидни думи за Аллах. В Полша приканват доброволци да излежат присъдата вместо детето. Вече има над 300 кандидати.

Той е едва на 13, а е осъден да прекара цялата си младост в нигерийски затвор. Провинението му: докато спорел със свой приятел от нигерийския щат Кано, Омар Фарук изрекъл обидни думи по адрес на Аллах. Други информации за случая така и не са известни.

Пьотр Цивински, ръководител на мемориала в бившия концентрационен лагер Аушвиц, случайно научил за съдбата на момчето от свои познати. Малко по-късно, когато сътрудничка на мемориала била отличена заради проучването си, посветено на съдбата на децата-лагеристи в Аушвиц, на Цивински му дошла една идея. Той си спомнил за предишно посещение на нигерийския президент в Аушвиц и решил да напише на държавния глава лично писмо. В него помолил момчето да бъде помилвано, но и нещо повече: предложил той самият да излежи един месец от присъдата на момчето в Нигерия, както и да намери други 119 доброволци, които да сторят същото. Така се събират общо 120 месеца или 10 години – точно колкото трябва да излежи 13-годишният Омар.

Вече има 300 кандидати от цял свят

Онова, което се случило след като Цивински изпратил писмото си през септември, надхвърлило всички очаквания. Обадили се 300 души от цял свят – студенти, безработни, свещеници, съдии и най-различни хора, които извявили желание да се включат в акцията.

"Получавахме съобщения по всички възможни канали – обаждаха се по телефоните, пишеха ни мейли и писма. Дори на улицата ме заговаряха хора или ми даваха бележки с телефонния си номер, за да им се обадя, ако има нужда от тях", разказа директорът на музея пред ДВ.

В списъка с доброволците, готови да излежат по един месец в нигерийски затвор, фигурира и името на Игор Тулея – това е най-известният в момента полски съдия. Наскоро му бе отнет имунитета на магистрат от специално назначена извънредна "дисциплинарна комисия". Това беше направено, за да се разчисти пътя за съмнителна съдебна процедура срещу него. В разговор с ДВ Тулея подчертава, че се включва в инициативата за спасяването на нигерийското момче поради личното си, а не професионалното си разбиране за справедливост.

"Този случай много ме развълнува. Присъдата изобщо не съответства на тежестта на постъпката, за която е обвинен. Това е явна несправедливост и затова човек трябва да се намеси и да промени хода на събитията", казва полският съдия. Тулея разбира инициативата като "вик на протест", чието символично значение би могло да доведе до реален резултат. "Може би онези, които са осъдили детето, ще се осъзнаят. Длъжни сме да вярваме в това, че нашият вик може да събори всяка стена", казва Тулея.

Само че засега цари пълна тишина. Президентът на Нигерия не е отговорил на писмото на Цивински. В него ръководителят на музея написал и това: "В очакване на Вашия отговор искам да подчертая, че ще продължавам да правя всичко възможно, за да помогна за освобождаването на момчето". Цивински подчертава също, че по-важното в случая е да се предприемат конкретни действия: "Все повече затвърждаваме една култура на вярата, че е достатъчно от време на време да "лайкваме" и "шерваме" по нещо в интернет, за да покажем, че сме добри и спадаме към "добрите". А аз исках да покажа, че понякога човек е длъжен да направи и нещо повече от това само да "лайква" доброто", казва Цивински.

Той добре знае докъде може да доведе пасивността и какви ужасяващи престъпления спрямо деца са били извършвани в миналото. В музея на бившия концентрационен лагер Аушвиц са документирани твърде много кратки човешки съдби. А който е бил веднъж в Аушвиц, навярно никога няма да забрави планините от детски обувки, които се пазят там. Цивински казва, че понякога го плаши "пасивността" на западната цивилизация, която според него, е станала още по-очевидна по време на сегашната пандемия. "Често изобщо не забелязваме драмите, които се разиграват в света", допълва той.

Лъч надежда

В историята с нигерийското момче междувременно има и малък лъч на надежда. От адвокатите на 13-годишното момче Цивински научил, че присъдата е била обжалвана и ще се гледа на втора инстанция.

"В Нигерия спазват два вида право. Официално страната е светска държава, чиято съдебна система е заимствана от британците, но в отделните щати често се прилага местното обичайно право", казва Томас Мьош, ръководител на редакцията "Хауса" в ДВ. Той обръща внимание на това, че от 2000-та година насам в много от севернонигерийските щати, към които спада и Кано, законите на шариата са навлезли дори в наказателното право. "В самата Нигерия е оспорвано дали това отговаря на конституцията, но тези закони биват толерирани. А поради това постоянно ставаме свидетели на някои много сурови присъди от местните съдилища, които впоследствие често биват отменяни или смекчавани от по-горните инстанции", казва Мьош. Според него досега почти никога не са били изпълнявани подобни присъди.

Засега Омар е в ареста заедно с едно друго момче, което е осъдено на смърт заради богохулство. Ако присъдата бъде потвърдена и той влезе в затвора, ще излезе оттам като 23-годишен мъж. "Тогава той ще е просто един жив труп, ако изобщо успее да оцелее. Ще бъде човешка развалина", казва Цивински, който смята да събира парични средства, за да финансира образованието на Омар, в случай че той бъде помилван.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Джулиана Маргулис влиза в "Сутрешен блок"

Актрисата Джулиана Маргулис ще участва във втория сезон на сериала „Сутрешен блок“, съобщи Empire. Актрисата е сред най-популярните телевизионни лица в САЩ. Сериалът беше една от сензациите на миналата година. Той е продуциран от Apple+. Главните роли в него се играят от Дженифър Анистън и Рийз Уидърспун. Всички актьори от […]