Довършването на Новата болница в Ямбол под въпрос, липсва строител за Спешното отделение

NetNews

Сериозен проблем се очертава с довършването на Новата болница в Ямбол, установи проверка на НетНюз. Причината е липса на избран изпълнител и прекратена процедура по обществената поръчка на здравното министерство за изграждане на Спешно отделение на МБАЛ „Св. Пантелеймон“, което е част от строителството на новия болничен комплекс. Финансирането на цялостното довършване на обекта върви по две линии. Първата е през държавния бюджет, от който с решение на МС в рамките на три години следва да бъдат отпуснати 23 млн. лв. Втората е по проекта на МЗ „Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ“, по който трябваше да се построи Спешното отделение. Обществената поръчка за него е обявена от министерството още през август миналата година. Максималната му стойност е 460 хил. лв. без ддс.

Скандално известна фирма е единственият участник

Само един участник е изявил желание да строи Спешното отделение на МБАЛ „Св. Пантелеймон“, показва справка в регистъра за обществените поръчки. Това е скандално известната фирма „Интерхолд”. Спрягана е като близка до управлявалата до скоро партия и получател на многобройни държавни и общински поръчки. Собственик е Десислав Герданов – син на бившия кмет на гр. Копривщица от ГЕРБ Генчо Герданов.

Фирмата е спечелила около 16 млн. лв. от обществени поръчки между 2014 и 2017 г., показва разследване на електронното издание „19 минути“. Дружеството има близо 20 млн. лв. приходи и над 120 служители за 2019 г. според регистъра КАПИ. При поръчката за Спешното отделение на ямболската болница обаче „Интерхолд” е отстранено. Причината – подадената от фирмата ценова оферта е за 547 хил. лв. без ддс и надвишава финансовия ресурс, който може да осигури министерството. На това основание фирмата е отстранена, поръчката е прекратена, а строителството на Спешното отделение е отложено за неопределено време.

Лъжи по време на избори

Довършването на Новата болница беше основен акцент в изборната агитацията на ГЕРБ в Ямбол, то стартира точно в навечерието на предизборната кампания, в края на м. февруари. „Следващата седмица очакваме да стартират строителните работи и по новия спешен център”, заяви тогава областният управител Димитър Иванов. 2-3 седмици по-късно на посещение в Ямбол бе министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. От думите му не стана ясно кога точно ще започне работата по спешното отделение. „Когато болницата подписа този договор /бел. ред.: за основната сграда/, в рамките на седмица ще бъде разписан и другият /за спешното отделение/”, обяви здравният министър.

Проблемът е, че двамата висши държавни чиновници и кандидат-депутати, като пряко ангажирани с този важен обект лица, би следвало да са наясно с фактите. А те са, че още на 15 февруари комисията по избор на изпълнител за Спешното отделение на Ямбол е приключила работата си със становището, че единственият участник е надвишил цената и следва да бъде отстранен, а процедурата прекратена. Съзнателно ли са изречени лъжи или е проявена чиновническа немарливост е все едно, след като крайният резултат е заблуда на обществеността.

Какво следва?

Новата болница не може да функционира без Спешно отделение. За изграждането му е нужно провеждане на нова обществена поръчка, за което ще отиде поне година, както показва практиката. От друга страна срокът за изпълнението на дейностите по реализацията на проекта на МЗ, по който е осигурено финансирането за Спешния център, е до 23 октомври 2021 г. Със сигурност дотогава центърът не може да бъде построен. Ако проектът не бъде удължен, финансирането ще бъде загубено и отново ще трябва да се разчита на държавата. Какво ще реши бъдещото правителство обаче едва ли може да се прогнозира, включително по отношение на останалите средства от бюджета, за които има решение на МС, но реално не са преведени на МБАЛ „Св. Пантелеймон“. Сигурно е само, че довършването на Новата болница остава рисково и с неясно бъдеще по редица въпроси.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Очаква се рекордна цена за произведение на Леонардо да Винчи (СНИМКА)

Рисунка на Леонардо да Винчи се очаква да бъде продадена на рекордна цена. На рисунката е изобразена глава на мечка, а очакваната цена е над 16 милиона долара. Рисунката е съвсем малка – седем на седем сантиметра. Рисувана е преди 540 години върху розова хартия, предава NOVA. Вижте тази публикация […]