Доклад на СЗО за хуманитарната криза в Украйна предизвика спор между САЩ и Русия

NetNews

Съединените щати и Русия влязоха в спор в събота заради доклад на Световната здравна организация (СЗО) за хуманитарната криза в Украйна, съобщи Ройтерс. Москва каза, че е „политически мотивиран“, а Вашингтон призова той да бъде бързо актуализиран.

Докладът на генералния директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус беше представен на управителния съвет на организацията, в който има представители и на Русия и САЩ.

Той обхваща събитията през първите девет месеца на 2022 г. и класифицира ситуацията в Украйна, която Русия нахлу на 24 февруари, като „една от осемте остри глобални извънредни ситуации в здравеопазването“. Докладът отчита повече от 14 000 цивилни жертви, 17,7 милиона нуждаещи се от хуманитарна помощ и 7,5 милиона украински бежанци, разселени из Европа.

От 471 атаки с тежки оръжия срещу здравни заведения по света, 448 са извършени в Украйна, се казва в доклада.

Представителят на Русия в борда на СЗО го нарече „политизиран и едностранчив“ и определи написаното за Украйна като „неоснователни обвинения“.

Москва отрича да атакува цивилни в Украйна. Откакто започна войната, която нарича специална военна операция, Русия опустоши украински градове, уби хиляди и разтърси световната икономика.

Шеба Крокър, представител на САЩ в ООН, призова за актуализиран доклад, който да документира инцидентите в Украйна от септември насам.

„Атаките на Русия причиниха неописуема вреда на цивилните и критичната инфраструктура в Украйна“, каза тя на заседанието на борда, цитирана от нейния офис.

Източник Радио Свободна Европа / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Имало е физическо насилие над българите, задържани на границата с РСМ

„Сутринта се бяхме събрали около 10 автомобила на границата. Всички се бяхме уговорили да отидем на честването на Гоце Делчев. След като пристигнахме на границата, разбрахме, че системата на пункта от страна на Северна Македония не работи. Пет часа границата беше затворена“, каза председателят на фондация “Македония” Виктор Стоянов пред […]