Долната камара на френския парламент одобри ваксинационния пропуск

NetNews

Френското Национално събрание одобри плановете на президента Еманюел Макрон за въвеждане на ваксинационен пропуск, който е замислен да помогне за справяне с разпространението на новия коронавирусен вариант Омикрон, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че това е станало след бурни дебати, провокирани от коментара на Макрон, че иска да направи толкова труден живота на неваксинираните срещу COVID-19, като затрудни достъпа им до публични места, така че в крайна сметка да бъдат принудени да си бият инжекция.

Още по темата

5 яну 2022 08:27

146

Според мнозина френският президент е използвал съвсем целенасочено груб език, за да извлече политически ползи от засилващото се обществено недоволство срещу онези, които отказват да си поставят ваксина – броени месеци преди изборите, на които ще се бори за втори мандат на поста.

По официални данни над 90 процента от французите, навършили 12 години, са напълно ваксинирани срещу COVID-19.

Долната камара на френския парламент одобри рано тази сутрин законопроекта, предвиждащ въвеждане на ваксинационен пропуск, след продължило цяла нощ заседание с 214 гласа „за“ при 93 „против“. Много от противниците бяха депутати от крайната десница и левица.
Сега законопроектът ще бъде разгледан от Сената преди финалното гласуване в Националното събрание.

Хората във Франция от няколко месеца трябва да представят доказателство, че са ваксинирани срещу COVID-19, или отрицателен тест за причиняващия инфекциозното заболяване нов коронавирус, за да получат достъп до кината, кафенетата и други обекти и за да пътуват с влак. Но предвид скока на инфекциите, предизвикан от вариантите Делта и Омикрон, правителството реши да премахне възможността за представяне на отрицателен тест.

Ваксинационният пропуск ще се изисква от тези, навършили 16 години, а не както бе предвидено първоначално – от онези над 12-годишна възраст.

Вчера Франция отчете рекорден брой нови случаи на коронавирус за едно денонощие – над 332 хиляди. Френските власти съобщиха и за 246 смъртни случая от COVID в болници в страната.
/БТА/
 

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

21-годишният Асен извади кръста в Ямбол, но не знае с какво свързва днешния празник

Хиляди ямболлии се събраха в слънчевия ден, за да наблюдават ритуала по ваденето от водите на Тунджа на Богоявленския кръст. Кулминацията на тържествата бе предшествана от празнична литургия в централния храм „Св. Николай Чудотворец”.
Асен който извади кръста на Богоявление в Ямбол