Дончев: Публичното финансиране е като лекарство – дозирано правилно, върши добра работа

NetNews

Планът за възстановяване и устойчивост е инструмент, който може и ще помогне за ръст на БВП спрямо държавите в ЕС. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев по време на онлайн публична дискусия, посветена на втория стълб от Националния план за възстановяване и устойчивост – „Зелена България”, предаде Агенция „Фокус“.

„Имаме да наваксаме във всички сфери. Куп сектори са мощно недофинансирани. Това е не само сферата на енергийната ефективност, водния сектор, пътния и железопътния“, каза той.

„Първо добре е да се добива и да се изнася мед. По-добро от износа на медни плоскости ако може да произвеждаме електрически кабели и проводници. Още по-добре би било да произвеждаме електромотори и трансформатори и след това електронни компоненти. Аз си мисля, че това е правилната посока. Аз си мисля, че ролята на държавните стимули е важна, но е въпрос на дързост и технологично ниво на българския бизнес“, добави Дончев. „Публичното финансиране има характер на лекарство. Ако то е дозирано правилно, върши добра работа. Ако обаче се предозира, би могло да има обратен ефект. Всички мероприятия свързани с енергийната ефективност, ще бъдат съфинансирани“, каза още той. Дончев добави, че микромениджмънтът е ключа, да бъдат ефективни и да увличат допълнително финансиране. „След 10 години България трябва да е готова да покрива тези публични инвестиции без външно финансиране.

Ние имаме два сценария. Да продължим развитие с умерен прогрес във всяка от сферите. Това е нелош сценарий. На мен ми се иска поне в няколко области да не бъдем толкова умерени в прогреса напред, защото ако погледнете числата, България е влязла в ЕС БВП 31% на глава на населението спрямо средното европейско. Сега сме с 20% нагоре.

Целевата стойност и то в къс период трябва да е 70% от средноевропейското. Ние не можем да чакаме 12 и 13 години за следващите 20% ръст. Ние трябва да сме достатъчно мъдри и дръзки да си поставим национална цел това да се случи за период по-кратък от 10 години.

Да, планът за възстановяване и устойчивост е инструмент, който може и ще помогне за това“, подчерта той.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Първата дама включи празничните светлини в Белия дом

Голяма церемония в Белия дом включи светлините на националното коледно дърво, съобщи FOX News. Събитието беше водено от държавния глава Доналд Тръмп и първата дамата Мелания Тръмп. Обичайно на събитието има и подбрана публика. Този път нямаше зрители. Президентът пожела весели празници на своите сънародници. Първата дама включи светлините. Церемонията […]