Доц. Мария Стаевска: Ваксината срещу коронавирус не е опасна за хората с алергии

NetNews

Ваксината срещу коронавирус, която се поставя в момента в България, няма противопоказания за хората с алергии. Противопоказания има само за хората, които са имали алергичен шок от различни ваксини преди това, обясни в "Денят започва" доц. Мария Стаевска – началник на Клиниката по клинична алергология на УМБАЛ "Александровска". Всички останали пациенти с астма, със сенна хрема, с хранителна алергия, с медикаментозна алергия не са противопоказани.

Ваксината на Пфайзер има много малко странични ефекти. Ваксината на Модерна има малко повече странични ефекти, но те са около 1%.

Най-честият страничен ефект е лека болка в делтоиден мускул, където се поставя ваксината. Проучванията сочат, че 80% от проучваните пациенти съобщават за такава болка. Това е една лека болка в мускула, няколко часа след като е поставена ваксината, обясни доц. Стаевска.

Другите странични ефекти са леко зачервяване непосредствено до мястото на инжектиране след 15 минути.

Тези реакции са характерни и при други ваксини. При противогрипната ваксина също има леки зачервявания, уточни доц. Стаевска. Пациентите много често търсят взаимодействие, за да се отключи алергия, но този постулат не е съвсем правилно поставено.

По думите ѝ, около 30% от населението на Европа има алергии и ако те не се ваксинират, това би компрометирало ваксинацията на държавите.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Арабските държави се сдобриха с Катар

Държавите, които взеха участие в Съвета за сътрудничество в Персийския залив, одобриха споразумение с Катар, съобщи ТАСС. Днес Саудиткса Арабия обяви, че ще поднови дипломатическите отношения с Катар. Предстои да бъдат отворени всички общи граници. Това става факт след продължил три години конфликт. Останалите страни във формата в последствие потвърдиха, […]