Доц. Михов: Кирил Петков направи 2 гафа в Скопие

NetNews

Премиерът Кирил Петков си постави висока оценка след визитата в Скопие, а от опозицията констатираха, че няма нищо ново по спора. Някои българските политици дори смятат, че са допуснати определени грешки.

„Съществува сериозно разминаване между позициите на определени части от управляващата коалиция по въпроса за отношенията ни с РСМ. От едната страна са Радев, БСП и ИТН, които стоят на позицията за приемственост във външната политика и следват решенията на Консултативния съвет от 30 септември 2019 г. От другата страна са „Продължаваме промяната“ и ДБ, които са склонни да променят съществено тази позиция и следват един външнополитически ред“, заяви доц. Милен Михов от ВМРО в студиото на „Денят ON AIR“.

Още по темата

19 яну 2022 13:06

434

18 яну 2022 22:30

57

18 яну 2022 14:43

178

Според него е било грешка, че са се провели срещи с ръководни фигури в Скопие в отсъствието на българския посланик там.

По думите му пред Bulgaria ON AIR, Скопие продължава чрез медиите да повдига въпроса за македонско малцинство в България.

„Скопие продължава да настоява за регистрацията на сепаратистки организации в България. Другият важен въпрос от българските условия е този за езика, който трябва да бъде уреден в международните отношения, въз основа на Договора за приятелство и декларацията от 1999 г.“, изтъкна гостът в студиото.

Той смята, че премиерът Петков е направил два гафа, а сега продължава да ги задълбочава.

„В българската историческа книжнина от 60 г. има научна аргументация, че фашистки режим и фашистка власт у нас не е имало. Тази историческа неподготвеност на нашия премиер прави лоша услуга на българската позиция. Позицията на Петков е сериозна грешка“, коментира още доц. Михов.

„В Скопие историята е инструмент за формиране на антибългарско самосъзнание. С такъв поглед не може да се влиза в ЕС“, посочи той.

Източник: https://dnes.bg

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Джокович е №1 в тениса, но оставя противоречиво наследство

Дори и по стандартите на наситената със събития тенис кариера на Новак Джокович – пълна с трофеи и умопомрачаващи изпълнения, но и изпълнена с противоречия – обстоятелствата преди тазгодишното Откритото първенство на Австралия бяха необикновени. „Виждам живота като страхотна крива на учене“, каза Джокович в интервю за CNN миналата година, […]