Доц. Светослав Малинов: Предсрочните избори са неизбежни

NetNews

Предсрочните избори са неизбежни. Това заяви политологът доц. Светослав Малинов пред bTV.

Той предупреди, че има опасност отново да влезем в предизборна кампания. Обсъждането на бюджета за догодина не може да бъде част от предизборната кампания, но ако стане част от нея, може да станат неща, които граничат не само с безотговорността, а нещо по-лошо, добави Малинов.

Според него добре е държавният глава Румен Радев да увеличи времето във връчването на мандатите за съставяне на правителство. Няма естествено логично готово парламентарно мнозинство, което да състави кабинет, посочи той.

Според Малинов възможността за нови бързи предсрочни избори е много висока. Добре е Народното събрание да има повече време за работа, защото ще се окаже, че ще отидем на бързи предсрочни избори, а парламентът трябва да има достатъчно време за работа, настоя политологът.

Доц. Малинов добави, че срещата на БСП в парламента от вчера е пиар ход на Корнелия Нинова. Инициативата на ГЕРБ е мъртвородена, но Борисов постави контактната група Плевнелиев-Паси в крайно неудобна ситуация, по думите му.

Първите два мандата няма да се реализират, има шанс за третия, но никой не знае на кого и кога ще бъде връчен. Най-разумната хипотеза са бързи предсрочни избори, но преди това приемане на бюджета, каза още Малинов.

Той коментира и избора на председател на 48-ото Народно събрание. Доц. Светослав Малинов уточни, че сегашният парламент не е просто силно фрагментиран, но е и силно поляризиран. Той не смята, че ще бъде избран председател на Народното събрание от най-голямата парламентарна сила. Малинов смята, че втората по сила партия също не заслужава шеф на законодателния орган. Затова идва ред на по-малките дразнители в законодателния орган.

Д-р Борислав Цеков, доктор по конституционно право, добави, че може да се проточи изборът на председател на парламента, но все пак ще има такъв и той ще е най-възрастният почетен председател.

Според Цеков трябва да се даде шанс да се разговаря между партиите и да се потърси правителствена формула. До момента такова нещо няма, а има само предложения за подход с контактната група Плевнелиев-Паси.

Цеков не приема тоталния отказ за разговор за съставяне на правителство. Това е африканизация на политическия процес, оцени той и добави, че се виждат много белези на този тип мислене, което не е осъзнато в българските партии. „Не може да отказваш разговор с останалите партии, тогава за какво си в парламента и отиваш на избори“, запита Цеков.

Според Цеков също се върви към нови предсрочни парламентарни избори и това изглежда най-вероятният изход. Тази ситуация може да продължи и след едни нови избори, каза още той.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

13 души са загинали в блока в Ейск, в който се заби изтребител

Броят на загиналите при сблъсъка на военен самолет в девететажна сграда в Ейск, Краснодарски край, нарасна на 13 души. Данните официално съобщи Алексей Кузнецов, съветник на руския министър на здравеопазването, цитиран от Интерфакс. „По данни на Министерството на извънредните ситуации след отстраняването на отломките на мястото на катастрофата в Ейск […]