Доц. Светослав Малинов: Тежко ни, ако управляващите са си направили тънката сметка за изборите

NetNews

Тежко ни, ако управляващите са си направили тънката сметка, че слабото гласуване ще им осигури още един мандат. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ ръководителят на катедрата по политология на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ и бивш евродепутат доц. Светослав Малинов.

Осигуряването на масово гласуване трябва да е приоритет, за да не се нарушат правата на гражданите, подчерта той.

„Освен ако управляващите не са си направили някаква тънка сметка, че ако не направят нищо, гласуването ще бъде ниско и тяхната изборна машина и дисциплина по места ще им донесе успех. Ако те са си направили такава сметка – тежко ни. Ако се стигне до провеждане на парламентарни избори без никакви специални нови процедури, облекчаващи гласуването, тежко ни. Това ще бъдат тежки, непредставителни избори, които ще създадат сериозно напрежение и няма да решат нищо. Идеята на всички е, че изборите решават проблемите при демокрацията, че след тях нещата се подреждат и успокояват“, каза той.

Тези, които са искали предсрочни избори, трябва да са доволни, че датата за парламентарни избори е именно 28 март – първата възможна, коментира още Малинов.

Според него предизборната кампания ще е различна и до някъде непълноценна. Акцентът ще падне върху медиите и социалните мрежи, предположи доц. Светослав Малинов.

Рекордно ниска активност и крайно непредставителни парламентарни избори ни очакват, ако не се вземат предварителни мерки, които да пощадят избирателите, коментира още Малинов.

Твърде вероятно е на 28 март, предвид COVID-19, физически присъстващите хора, които да гласуват в единствения възможен ден, да са твърде малко. Малинов даде няколко варианта за провеждане на изборите при настоящата ситуация.

„Първият вариант е гласуване по пощата. Това става с предварително подготвена документация и плик. Гласува се на конкретно място, където може да се провери дали човекът съществува в избирателните списъци. Просто вместо урна има пощенска кутия, която е отворена две-три седмици по-рано. Възможно е да се направят и постоянно действащи избирателни секции в рамките на дни и на седмици, за да не се струпва всичко в един ден. Не мисля, че е толкова абсурдно да се направят и избирателни секции на открито. Това го има в световната практика. Трябва да си дадем сметка, че трябва да облекчим желаещите да гласуват граждани в условия на пандемия“, коментира той. Доц. Светослав Малинов отбеляза, че в момента действия в тази насока не се наблюдават. Според изборното ни законодателство, обаче, гласуване по пощата не е предвидено. А експерти твърдят, че за да се достигне до това, е необходима активна регистрация на българските граждани, имащи право на глас.

Призиви за активна регистрация на избирателите има от години, но никоя от досега управлявалите политически партии не е посмяла да го направи.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Тежка катастрофа с линейка във Видинско

Тежка катастрофа между линейка и бус е затворила временно път II-11 Дунавци – Арчар, предаде BulNews. По информация на "Спешна помощ" линейката е транспортирала родилка от Брегово с COVID-19 до болницата в Монтана. Жената е върната за настаняване в COVID отделението на видинската болница, защото според медиците в Монтана не […]