До ден-два Ямбол минава в тъмночервената зона, от РЗИ предлагат нови ограничителни мерки

NetNews

До броени дни се очаква Ямболска област да навлезе в тъмночервената зона по заболели от Ковид-19. Към днешна дата двуседмичната заболеваемост е 486 на 100 000 души. Към тях са и новите 64 заразени от последното денонощие. С тази тенденция е възможно до ден-два да преминем в тъмночервената зона, прогнозира директорът на РЗИ – Ямбол д-р Радостина Калчева. От 1 до 11 октомври в региона са починали 28 души, диагностицирани с ковид инфекция.

Заради утежнената обстановка се очаква до броени дни са се проведе заседание на Областния медицински съвет, на който да се обсъди въвеждането на нови, по-строги мерки.

От здравната инспекция ще внесат предложение училищата да минат на ротационно обучение, а където е възможно – на двусменен режим. Според тях е редно да бъдат спрени извънкласните занимания – езикови школи, танцови клубове и др., посещаемостта на кина, театри, музеи, фитнес зали и др. да се ограничи до 30%, а пенсионерските клубове – затворени.

Необходимо е и по-строг контрол в лечебните и социалните заведения, включително преустановяване на свижданията.

По отношение на търговските обекти се предвижда да се наложи изискване за регулиране броя на  хората, ползващи ги по едно и също време, като се осигурят по 8 кв. м на всеки посетител. Тази отговорност обаче трябва да я поемат самите търговски обекти като възложат контрола на достъпа на свой служител.

Предлага се и спиране на масови спортни и други мероприятия, конференции и т.н.

Кои от тези предложения ще влязат в сила като наложени мерки, ще стане ясно след заседанието на областния медицински съвет.

Последните данни за заболеваемостта от снощи сочат, че в Ямболска област активните случаи са 922, като 98 души са на болнично лечение. В лечебните заведения има 56 свободни места за по-леки случаи, но Интензивното отделение на ямболската болница е само с едно свободно легло.

Заболелите от Ковид-19 деца в региона са 32, най-често между 10-17-годишна възраст. Най-малкото още няма навършена годинка. Всички деца обаче са на домашно лечение, няма тежки случаи.

Ваксинацията продължава да бъде вяла. Около 17,5% от подлежащите на имунизация са ваксинирани. РЗИ ще продължи да работи и с изнесени пунктове в почивните дни до края на месеца. През изминалия уикенд за два дни са поставени ваксини на 42 души, 40 от които – първа доза.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Белобрадова води листата на ДБ в района на Хазарта, Борисов и Нинова

Съоснователят на родителската дигитална платформа "Майко Мила" Елисавета Белобрадова, по-известна в интернет с псевдонима Летящата Козила Ерато, ще води листата на "Демократична България" в 25 МИР в София, съобщи бТВ. Тя влезе като народен представител в 46-ото Народно събрание от 23 МИР в София, след като успя да събере 7805 […]