До края на март отварят пътя за Рилския манастир

NetNews

До края на март ще бъде възстановено еднопосочното движение по пътя за Рилския манастир. В момента на срутището при 27-ми км на път III-107 Пастра – Рилски манастир се извършват укрепителни и обезопасителни работи. Частично е обрушена срутената скална маса. От двете страни на участъка се монтират диагонални въжета с дебелина 12 мм върху стоманената мрежа по откоса, която е закрепена към ската със стоманени анкери и монтажни скоби от арматурно желязо.

В най-засегната част от срутището се предвижда изпълнение на защитно съоръжение в обхвата на пътя – т. нар. тунелна завеса. Ще се изгради тунел с напречни колони, ригели и плоча, която ще действа като контрафорс и ще поема евентуални нови срутени скални маси, така че да не се нарушава пътят.

В района на срутището се изгражда временна площадка в страни от банкета, по която да се осигури преминаването на превозните средства за Рилския манастир. Предвижда се първоначално движението да е еднопосочно и да се регулира от светофарна уредба. На обекта се работи мобилизирано, за да може трафикът да се възстанови колкото се може по-скоро. Прогнозният срок за пускане на еднопосочното движение е до края на март.

В момента движението по третокласния път III-107 Пастра – Рилски манастир, в участъка от 19-ти до 31-ви км, е ограничено. Пропускат се моторни превозни средства със специален режим на движение – автомобилите на Спешна медицинска помощ, на МВР, на Пожарна безопасност и защита на населението и на аварийни екипи за поддържане и отстраняване на аварии. В светлата част на денонощието – от 6 ч. до 18 ч., се допуска преминаването и на превозни средства, обслужващи Светата Рилска обител, както и на автомобили на собственици на търговски обекти в участъка и на постоянно живеещи в населеното място Рилски манастир. Достъпът до Рилския манастир се контролира от „Пътна полиция“.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Обявиха ще вдигат ли цените на парното и тока през март

През март се очаква поевтиняването на природния газ у нас да е близо до прогнозираните 13 процента, независимо от скока на петрола през последните месеци на световните пазари. Една от причините е, че газовата ни компания ще използва количества от хранилището в Чирен. Това каза по време на общественото обсъждане […]