До 2035 г. България трябва да рециклира 65 процента отпадъци

NetNews

До 2035 г. България трябва да рециклира 65 процента отпадъци, да оползотворява, включително с изгаряне 25 на сто, а само 10 процента да депонира. Това каза служебният заместник-министърът на околната среда и водите Ренета Колева в рамките на изслушване във Временната парламентарна комисия по ревизията за установяване на злоупотреби и нарушения при разходването на средствата от МС, министерствата, държавните органи, държавни и общински предприятия, дружества с повече от 50 на сто държавно и общинско участие на местните власти през последните пет години.

По време на заседанието беше обсъждана ситуацията с проекта за инсенератор за изгаряне на RDF в София.

В момента в страната се депонират около 65 процента от генерираните отпадъци. Колева каза още, че към сегашна дата в България има три циментови завода, които изгарят RDF, такава дейност извършва и "Топлофикация" Сливен. Годишният капацитет на тези инсталации е 354 000 тона, а за да постигнем амбициозната цел, до края на 2035 г. трябва да горим 750 000 тона годишно, отбеляза Колева и допълни, че това са 25 процента от генерираните отпадъци в страната.

Тя обясни, че на среща в МОСВ с българската циментова индустрия са били обсъдени възможностите да се гори приоритенто български RDF, който се генерира от общините, а не да се внася такъв.

Притесненията на дружествата са, че нашият RDF не отговаря на качеството, от което имат нужда. С оглед на това всеки един от циментовите заводи се е ангажирал да представи информация за характеристиките, на които следва да отговаря RDF-горивото, генерирано от общините, за да може да се направят инвестиции и усилия за привеждането на техните инсталации за създаване на този вид гориво да отговарят на изискванията на циментовите заводи, посочи още Колева.

По отношение на проекта за инсенератор на Столична община, Колева каза, че управляващият орган на ОПОС не е взел решението да бъде финансиран този проект, а то е взето от Европейската комисия /ЕК/. ЕК е одобрила финансирането на първите две фази на проекта с оглед и на изпълнението на последната фаза – а именно изграждането на инсенератор за производство на RDF-гориво от отпадъци.

Тя коментира още, че наблюдават не избързване на възлагането на този проект от страна на Столична община, а напротив – забавянето му. По думите и е имало готовност обществената поръчка за него да се обяви още през 2019 г., а се одобрява едва сега – януари 2021 г. От страна на управляващия орган има констатирани проблеми и рискове именно с оглед на закъсняването от първоначалния график и неизпълнението на този проект, но това е от гледна точка на финансирането по ОПОС, констатира тя.

Ако не бъде изграден този завод в срока, който е предвиден по проекта – декември 2023 г., каквото не е финансирано по програмата, ще си остане за сметка на възложителя, коментира още Колева и допълни, че другият вариант е, ако въобще не започне изпълнението на проекта – да върнем 90 млн. евро на ЕС.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

На големия екран в Ямбол от 13 до 19 август

СВОБОДЕН ИГРАЧ 3D Този август оригиналната екшън комедия Свободен играч ни кани в кината, за да счупим оковите на монотонното си ежедневие, да се опълчим на предизвикателствата на живота и да бъдем главните герои в собствените си истории. Това е пътят, по който поема и Гай (Райън Рейнолдс) – обикновен, […]