До 22 септември фирми и организации могат да кандидатстват за до 800 000 лв. за нови космически технологии

NetNews

Между 70 000 лв. до 800 000 лв. могат да получат българските микро, малки и средни, включително стартиращи предприятия, както и научноизследователските организации, за създаване на нови космически технологии, приложения и учебни програми за космическо инженерство.

За средствата компаниите и академичните организации могат да кандидатстват по Осмата тръжна процедура на Европейската космическа агенция /ЕКА/ за България, с общ бюджет от 2,2 млн. лв.

Процедурата е отворена от 18 юли до 22 септември 2022 г., а проектните предложения се подават на страницата на ЕКА, след предварителна регистрация. Повече информация може да бъде намерена тук: https://doing-business.sso.esa.int/ или на е-майл: p.piperkova@mig.gov.bg.

Процедурата дава възможност на българските фирми и научни организации да реализират своите проекти с космическо приложение. Най-добрите български разработки, базирани на космически технологии ще намерят приложение в дейността на ЕКА. Ще бъдат финансирани проекти свързани с летателния сегмент, космически приложения, оборудване или подходящи за мисиите на ЕКА продукти, демонстрации на технологии, пазарни проучвания, научноизследователска и развойна дейност, образователни дейности и др. Ще се насърчава партньорството между науката и бизнеса, включително с организиране на стажове в реална изследователска или работна среда.

Министерството на иновациите и растежа напомня, че през последните години са проведени седем тръжни процедури за България, като са постъпили 127 проектни предложения, от които са одобрени за изпълнение 39 български проекта. Средната стойност на изпълняваните проекти е 284 000 лв., като общият използван бюджет дотук за реализиране на българските проекти е над 13 млн. лева.

Сред тях са прибор, който участва на международен спътник за измерване на радиацията в орбита около МАРС, космическа оранжерия, която ще пресъздава специфичните условия на околната среда за отглеждане на растения в космически условия, модели за разработване микробното разграждане на отпадъци, модули за космическа храна за екипажи, наблюдение на селскостопански и горски площи, проектиране на система за наблюдения на големи хидроенергийни резервоари и язовири, захранващи системи от наносателити, наземни наблюдения на селскостопански и горски площи и редица други.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Кирил Петков: За месеци договорихме пет моста над Дунав

След десетдневна съвместна обиколка из страната, лидерите на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и Асен Василев поеха на срещи с граждани в цяла Българя – поотделно. Петков тръгна с брандирания автобус на север, а Василев – на юг, като на някои места ще се събират отново. „Само за седем месеца се […]