До 3 години Турция може да постигне стаден имунитет

NetNews

Анализът на резултатите в Турция от поставянето на първата доза ваксина предполага, че за период от 2,6 години Турция може да имунизира до 75 на сто от населението. По този начин страната ще постигне така наречения стаден имунитет и ситуацията ще се нормализира. Това се посочва в анализ на агенция Блумбърг, публикуван от турски медии.

В анализа се посочва, че по този показател Турция може да изпревари някои европейски страни като Германия, където постигането на стаден имунитет ще се постигне след 3,2 години, Белгия – 3,4 години и Нидерландия – 3,9 години, предава БТА.

Прави впечатление също, че северноевропейските и западните страни придобиват стаден имунитет за относително по-кратки периоди.

Към момента Израел държи първенството, където до два месеца ще бъде ваксинирано 75 на сто от 8,8-милионното население на страната. Израел прилага ваксината на Пфайзер и Бионтех.

Следва Великобритания, където до 6 месеца се очаква да бъде постигнат стаден имунитет. Великобритания ползва ваксината на АстраЗенека.

Ваксинирането на 75 на сто от населението на света ще отнеме седем години.

Тези периоди обаче може да се съкратят, ако междувременно бъдат открити нови ваксини и лекарства и се преодолеят проблемите около производството и снабдяването на отделните страни с ваксини.

Агенцията уточнява, че този прогнозен модел е направен въз основа на данните от ваксинирането, взети от 67 страни.

По данни на здравните власти към момента в Турция са ваксинирани около 2,5 милиона души с китайската ваксина Синовак, за която са договорени 50 млн.дози.

Договорени са и 4,5 млн.дози от ваксината Пфайзер/Бионтех.

През април Турция очаква да произведе собствена ваксина.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Джордж Клуни в нов сериал

Джордж Клуни ще продуцира нов сериал за Бък Роджърс, съобщи Colider. Сериалът е по популярна поредица от книги. По тях има няколко успешни телевизионни поредици. Образът се е превърнал в един от емблематичните за научната фантастика. Клуни се е съгласил и да участва в поредицата. Работата по сериала започва. Пордуценти […]