ДПС поиска председателски места в ромските секции в Ямбол

NetNews

Движението за права и свободи отказа да подпише протокола от днешните консултации за разпределение на партийните квоти в секционните комисии в Ямбол. Причината – движението настояваше да получи повече председателски и секретарски места в ръководствата на СИК-овете в турската и ромската махали. Всички останали формации, участвали в консултациите, подкрепиха предложеното от общинската администрация разпределение.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

„Поне в осем от секциите искаме да имаме или председател, или секретар”, настоя упълномощеният представител на ДПС Юсеин Ахмед. Той визира двете училища в смесените райони – „Петър Берон” и „Йордан Йовков”, в които гласоподавателите основно са от турския и ромския квартали на града. „Там са нашите избиратели, имаме и подготвени хора за тези позиции”, аргументира се Юсеин Ахмед.

Секретарят на общината Камелия Любенова, която водеше консултациите, изтъкна, че ролята на ръководните позиции в секционните комисии е основно организационна, а не да бъдат  в помощ на гласоподавателите. ДПС ще има членове в тези комисии, може да се възползва и от възможността за застъпници, допълни тя.

Представителят на движението обаче влезе в словесен спор и настоя, че защитава позициите на партията си. Той дори предложи на ДБ и ИТН да с разменят някои от председателските места. Представителят на „Има такъв народ” Мария Петрова категорично отказа. Стоян Стоянов от „Демократична България” бе склонен за размяна с две секции във Факултета „Техника и технологии”, но в крайна сметка консултациите приключиха без да се пипа първоначално предложения вариант на разпределение.

Съгласно него, „Има такъв народ”, които разполагат с 82 ръководни места в секционните комисии на Ямбол, ще имат 27 председатели, 27 зам.-председатели и 28 секретари.

„ГЕРБ-СДС” – също по 27 председатели и зам.-председатели, и 26 секретари – или общо 80 ръководни позиции.

„БСП за България” ще има по 15 председатели, толкова заместници и секретари или общо 45 представители в ръководствата на СИК-овете.

„Демократична България” ще излъчи по 14 председателя и зам.-председатели, както и 15 секретари, общо 43 позиции.

ДПС е с 37 места в ръководствата на секциите – от тях 12 председателски, пак толкова секретарски и 13 за заместник-председатели.

„Изправи се! Ние идваме!” има най-малка квота – общо 16 души, като 6-ма са председатели и по 5 души за зам.-председателско и секретарско място. В крайна сметка, дори и не подписан от един от участниците , протоколът от консултациите в Ямбол ще бъде внесен за разглеждане и утвърждаване на разпределението в Районната избирателна комисия. Не се очакват промени в първоначалния вариант.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Зл. Мострова, ИТН: Получената широка подкрепа, включително Ямбол, ни дава най-много места в секционните комисии

„Над 430 представители ще има ПП „Има такъв народ” в секционните избирателни комисии в Ямболска област – най-много от всички парламентарно представени партии. В община Ямбол те са 224, в община Стралджа 48, в община Елхово 52, в община Болярово 26, а в община „Тунджа” 83. Всичко това се дължи на широката подкрепа, която получихме от гражданите, включително тук, в Ямболския регион”. Това заяви за НетНюз Златомира Мострова по повод на започналите консултации за определяне съставите на секционните избирателни комисии в петте общини на областта.