ДПС предлага държавата да следи даренията

NetNews

Над 1 млн. лв. държавна помощ за несъществуващата структура „дари.бг“ – това предвижда предложение на Движението за права и свободи, което предизвика силна реакция в дарителската общност у нас.

Днес в парламента стана ясно, че идеята на ДПС е това да е държавна структура и парите да са за нейната издръжка. Повод за предложението станало разследването на bTV за платформата HelpKarma.

„Тук правим предложение – няма такова сдружение „дари.бг“, ние сме го кръстили условно така, да се създаде в Министерството на труда и социалната политика, да му се предвиди някакъв условен бюджет и да започнат да минават дарителските кампании през едно сдружение, където държавата да има контрол. Не е задължително да е 100% държавно, може в управителните органи да участва неправителственият сектор“, обясни депутатът Йордан Цонев.

От своя страна председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова заяви, че „идеята за това е интересна“, но управляващите няма да го подкрепят.

ДПС настоя и парламентът да възложи на Сметната палата проверка на всички неправителствени организации (НПО), занимаващи се с дарителска дейност.

При разглеждането на бюджета депутатите определиха детски надбавки от 40 лв. (за едно дете), 90 лв. (за две) и 135 лв. (за три) при доход на член от семейството до 510 лв. За останалите са предвидени данъчни облекчения от, съответно, 450 лв., 900 лв. и 1350 лв., като при сегашната формулировка не е ясно дали най-бедните домакинства няма да могат да се възползват и от двата модела на подпомагане.

Лекарите с до 5000 лв. заплата ще получават допълнително по 600 лв., сестрите – по 360 лв., а санитарите – по 120 лв.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Гугъл се споразумя с медии

Компанията Гугъл обяви, че е сключила споразумения за авторски права с френски медии, съобщи Le Figaro. Френското правителство настоява медиите да получат подкрепа за своето съдържание. Споразумение има с няколко големи вестници и списания. Водят се преговори с други медийни групи. Търсачката публикува голям брой новини на електронни медии. Европейски […]