Драстично увеличение на заплатите била причина за загубите от над 2 млн. лв. на болницата в Ямбол

NetNews

Неправомерно и неправилно раздавани средства за допълнително материално стимулиране (т. нар. ДМС) е основната причина МБАЛ „Св. Пантелеймон” – Ямбол да е на червено с над 2,2 млн. лева. Именно от фонд работна заплата се формират около 90 % от загубите на лечебното заведение. Това стана ясно на пресконференция днес, дадена от новия изпълнителен директор д-р Панайот Диманов и председателя на борда на директорите на болницата проф. д-р Жени Стайкова.

Финансовото състояние на болницата е безобразно, обобщи още в началото д-р Стайкова. Предстои независим външен финансов одит, за да се видят конкретните нарушения, „ да не кажа престъпления”, допълни тя. Стайкова припомни, че при встъпването в управление на предишното ръководство в лицето на д-р Димитър Рунков, болницата е била с положителен финансов резултат и достатъчно кадри за нормално функциониране на отделенията. Свободният ресурс, наследен тогава, е от над  1,5 млн. лв., уточни д-р Диманов. В същото време,  по линия на справяне с пандемията от Ковид-19, като помощ от държавата в лечебното заведение са налети 3 513 000 лева. Последните обаче са били усвоени правомерно, уточниха членовете на борда, защото имало контрол от РЗИ и здравната каса.

Проблемът е с допълните пари, раздавани на лекари и медицински сестри по лично усмотрение и решение на бившия директор. Отделно, заплатите са увеличени двойно, докато приходите на болницата са намалели. Средните бутни заплати на лекари и медицински сестри в МБАЛ „Св. Пантелеймон” към 31 август т.г. са били най-високи от всички областни болници в страната.

Оказва се обаче, че лечебното заведение не може да ги покрие от приходите си. Конкретни данни не бяха посочени. Стана единствено ясно, че възнаграждението на д-р Рунков е било към 12 000 лева – около 8 000 е получавал като директор на болницата, а останалите – като работещ в отделението по съдова хирургия.

Независимо от проблемите, не се предвижда намаляване на заплатите, заяви д-р Диманов, но уточни , че ДМС-ата вече ще се раздават на база свършена работа.

Кадровото състояние на болницата също е много тежко, потвърди новият директор. В момента хирургичното отделение е затворено, заради липса на лекари. Предприемат се обаче мерки то да заработи отново в първите дни на октомври.

Петима медици от отделението по реанимация са заявили, че ще напускат. Остават на работа трима. За да се обслужват обаче ковид-пациенти от единствената подобна реанимация в региона, е договорено повечето от напускащите лекари все пак да работят там на половин щат.

Проблемно продължава да бъде и детско отделение, което в момента е затворено заради заболяване 4 медицински сестри и 1 санитарка. Очаква се то да приема отново пациенти след  5 октомври. „Недостигът на педиатри в областните болници е повсеместен, знаете затрудненията и на колегите в Сливен”, коментира темата д-р Диманов. В Ямбол има 29 педиатъра, но в доболничната помощ, никой не искал да работи в болница.

Колегите бягат не заради заплащането, а заради условия на труд, допълни директорът на лечебното заведение и изрази увереност, че успешният изход от тази ситуация е прехвърлянето на дейността в новия болничен комплекс.

До март 2020 г. ще бъде завършено не само строителството, но и оборудването на новата болница, обяви д-р Жени Стайкова. Тя обаче отказа да даде подробности къде и в какъв размер са заложени средства за оборудване, както и какво се случва със строителството на нов център за спешна медицинска помощ , което още не е започнало. Обяснението бе, че тези въпроси ще бъдат тема на отделна пресконференция.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

И кметът на „Тунджа” в комитета на Радев

Кметът на община „Тунджа” Георги Георгиев също е бил сред учредителите на Инициативния комитет в подкрепа на кандидат-президентската двойка Радев – Йотова. Специална публикация за това има в официалната Фейсбук страница на общината. За разлика от „колегите” си учредители от Ямбол обаче Георгиев бе в по-задните редици на залата. Останалите […]