Държавата е длъжник на читалищата, заявяват от „Изправи се! Мутри вън!” – Ямбол

NetNews

„Читалищата са пример за това, че една възрожденска по дух институция, която получи заслуженото признание на ЮНЕСКО и влезе в световната културна съкровищница, към днешна дата е поставена на финансови изпитания. Държавата е длъжник на читалищата и има нужда от преосмисляне на начина, по който трябва да се отнася към тях“. Това заяви водачът на листата на „Изправи се! Мутри вън!” Станчо Ставрев по време на поредната среща от инициативата на коалицията „Кафе с кауза”. Тема на разговорите бяха именно читалищата, тяхното състояние и бъдещото им развитие. В дискусията участваха представители на читалища от общините Ямбол, „Тунджа” и Стралджа.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

„Над 3000 са читалищата в България, 85 са в нашата област. Всичко това е една огромна мрежа, която осъществява обществения живот на населението, особено в малките населени места. И всичко това трябва да бъде подплатено със солиден държавен ангажимент”, бе категоричен Станчо Ставрев.

Основните приоритети, около които се обединиха участниците в срещата и зад които застават кандидатите за народни представители на Коалиция  „Изправи се! Мутри вън!” са:

Промени в Закона за народните читалища и останалата нормативна база с ясни и категорични държавни ангажименти към тази уникална и самобитна българска организация;

Нов механизъм във финансирането на читалищата, който да отчита спецификите на населеното място и на местната общност;

Целево държавно финансиране на различните форми на художествена самодейност и на изявите на читалищата;

Гъвкави национални програми за ремонти, оборудване, обзавеждане на материалната база и костюми за самодейците;

Подкрепа в разработването и реализацията на проекти с външно финансиране, включително и за фонд за безлихвено кредитиране на читалищата с ресурси за управление и реализация им;

Нови обществени ангажименти на читалищата, съобразно актуалните потребности на местните общности; Срещите от инициативата „Кафе с кауза” продължават и в следващите дни по актуални теми от обществения живот и заложените в програмата на коалицията приоритети.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

„Демократична България“ тръгва на мотообиколка, в Ямбол екипът ще е на 25 юни

Екип на „Демократична България“ тръгва на мотообиколка из България с два мотоциклета и микробус, съобщиха от пресцентъра на партията. Началото бе поставено днес в София, в 8.00 ч., от площада пред катедралата „Св. Александър Невски“. В Ямбол екипът ще акостира в петък, 25 юни.