Държава избира нов президент

NetNews

Словенците днес избират нов президент измежду седем кандидати за поста, като прогнозите са, че ще се стигне до балотаж, предаде БТА. Сегашният държавен глава Борут Пахор приключва втория си петгодишен мандат през декември тази година, а по конституция няма право на трети.

Избирателните секции ще бъдат отворени от 7 до 19 часа местно време (8-20 ч. българско). Първите частични резултати се очакват около половин час след затварянето им, посочва словенската Държавна избирателна комисия на сайта си.

Според последните проучвания на общественото мнение най-много гласове ще получи бившият външен министър Анже Логар, който се явява като независим, но е подкрепян от Словенска демократическа партия (СДП). Прогнозите обаче са, че той няма да получи над 50 процента от гласовете, което е нужно, за да не се стига до втори кръг, насрочен за 13 ноември. След Логар се нарежда независимата кандидатка адвокатката Наташа Пирц Мусар, следвана от евродепутата Милан Бърглез, подкрепян от управляващото „Движение Свобода“ и Социалдемократи.

Около 1,7 милиона словенци имат право на глас днес при население на страната от 2,1 милиона.

На първия тур на предишните президентски избори през 2017 година избирателната активност бе около 43,5 процента, а на втория около 42 на сто – рекордно ниска за президентски избори след обявяването на независимостта на страната.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Обявиха бивш играч на Лудогорец за герой в Япония

Бившият нападател на Лудогорец – Пиерос Сотириу, бе обявен за герой в Япония. Той донесе на Санфрече Хирошима Купата на Япония с два гола в добавеното време на финала срещу Серезо Осака. Логично кипърският национал стана и Играч на мача, предава gong.bg. Сотириу не започна в титулярния състав, но влезе […]