Държавен архив – Ямбол отбеляза празника си с непоказвани творби на проф. Иван Газдов

NetNews

По повод 70-годишнината от създаването на Българските държавни архиви в на днес се състоя празникът на Държавен архив – Ямбол. По този повод бяха представени непоказвани до този момент рисунки и графика на проф. Иван Газдов, съхранявани в личния фонд на поета Георги Братанов. Те са подготвени за илюстрации за две от книгите на Братанов – „Молитва към човека“ и „Изтича времето“, но никога не са одобрени за печат.

„На 10 октомври 1951 година с указ на Народното събрание е създаден Държавният архивен фонд и това е датата, която приемаме за наш професионален празник, когато се институционализира архивната система в България”, заяви при откриването Светлана Бъчварова, началник отдел на Държавен архив – Ямбол. „Заглавието и темата на нашето събитие е „Арт архив в Арт галерия“, защото в последните няколко години Държавна агенция „Архиви“ работи по една дигитална платформа – АртАрхив.bg. В нея архивите от страната публикуват и съхраняват дигитални копия на документи, свързани с изобразителното изкуство. Използвахме този повод да представим рисунки, които съхраняваме при нас, т.е. една малка част от това, което съхраняваме по темата „Арт“.

Петър Тепсизов, председател на Представителството на СБХ-Ямбол, представи творчеството на Иван Газдов, а Руска Братанова, съпруга на Георги Братанов, разказа интересната история защо рисунките са отхвърлени като неподходящи за илюстрации.

Екипът на НетНюз честити празника на ямболските архивисти, като им пожелава здраве и професионални успехи в мисията им за съхраняване на националната ни памет!

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Църковни камбани побъркаха френски град

Безсънните нощи, причинени от честия звън на църковни камбани в малкия френски град Сейра, накараха местен жител да потегли на кръстоносен поход, воден от желанието да ги заглуши преди лягане, предадоха БТА и ДПА. "Камбаните бият около 564 пъти на ден и около 160 пъти на нощ", казва Гаел Дрийон […]