Държавен архив – Ямбол получи ценно дарение – грамофонни плочи, фотографът В. Димитров пък е Дарител за 2020 г.

NetNews

На 9 юни – Международния ден на архивите – Държавен архив Ямбол получи поредно ценно дарение – албуми с грамофонни плочи, дарени от Мария Шестакова – Плочева. Това съобщават на страницата си в социалните мрежи ямболските архивисти. Сред най-ценните са 12 албума с грамофонни плочи «Teleffunken” с класическа музика: Симфонии и сонцерти от Бетовен, Чайковски, Брамс, Моцарт и др. в изпълнение на Берлинската филхармония, Филхармоничен оркестър – Хамбург, Амстердамски концертен оркестър за периода 1943-1948 г.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Плочите е купил през 1950 г. покойният вече зъболекар Георги Текев от магазин в София на ъгъла на бул. «Цар Освободител» и ул. «Раковски». В дома на Георги Текев те са слушани чрез грамофон «Dual” със сменяеми метални иглички през радио «Телефункен». В периода 1954-1957 г. плочите са слушани много пъти в къщата на Георги Текев на ул. «Йордан Йовков» 8 в Ямбол при събирания на неговия син Събин Текев с цигуларите Димитър Калчев (преподавател по цигулка и диригент на самодейната оперета в Ямбол), Стоян Калчев, Калчо Калчев, Николай Султанов, Румен Ковачев и др.

През 1990 г. плочите са подарени на Мария Шестакова от нейния „дядо-вуйчо“ (както тя го е наричала) Георги Текев. Информацията за историята на грамофонните плочи е предоставена от Събин Текев – син на Георги Текев.

Фотографът Величко Димитров  пък е дарител на Държавен архив – Ямбол за 2020 г. Дарението му с най-голяма историческа и обществена стойност за миналата година. Дигиталните снимки, дарени от него, са с общ обем 299 GB. Снимките, систематизирани от автора в 15 раздела, са направени в периода 2001-2020 г., отразяват целия обществено-политически и културен живот на Ямбол и областта.

Също днес, по повод международния ден на архивите, Държавен архив – Ямбол връчи грамота за Читател на 2020 г. Отново читателят с най много посещения е Жечка Ганкова. „През годините Жечка Ганкова е не само наш читател, тя стана и дарител на архива, наш верен сътрудник и сподвижник. Тя е живото доказателство, че когато имаш дух, годините не са от значение. Благодарим Ви, госпожо Ганкова”, казват ямболските архивисти.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Биткойнът вече е официално платежно средство в Ел Салвадор

Биткойнът вече е официално платежно средство в Ел Салвадор. Това обяви президентът Наийб Букеле с пост в Twitter. Според 39-годишния лидер тази мярка ще увеличи заетостта и ще накара повече хора да се обърнат към банките, съобщава „Блумбърг“. The #BitcoinLaw has been approved by a supermajority in the Salvadoran Congress. […]