Д-р Александър Носиков: Първи сме по инсулти в ЕС

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

"Всеки пациент кара тази инфекция различно. Има пациенти, които изобщо не я усещат, има пациенти, които я карат изключително тежко и имат последствия върху сърцето, които могат да бъдат най-разнообразни. Може да се засегне сърдечният мускул, може да се засегне торбичката около сърцето".

Това каза по отношение на коронавируса кардиологът д-р Александър Носиков в студиото на "Денят ON AIR".

Той подчерта, че голяма част от тежко прекаралите имат и тромботични усложнения – белодробна емболия, инфакрт, запушване на съдове и т.н.

Д-р Носиков посочи, че вирусът е трета причина за високата смъртност по света, включително в България. А нещото, от което умират най-много хора, са сърдечно-съдовите заболявания. На второ място са онкологичните заболявания.

Попитан има ли връзка между миокардита и ваксините, и защо в Европа няколко държави преустановиха имунизацията с препарата на Moderna, д-р Носиков отговори: "В момента в Скандинавските държави има само по няколко стотин случая на ден, смъртността е изключително. Те имат около 70-80% ваксинирани. И този лист от миокардит при младите хора, особено при момчетата – не си струва да го поемаме. Има компромисно решение и то се прилага при децата в Обединеното кралство. То е да се прилага една доза, защото миокардитът настъпва след втората доза."

По думите му миокардитът като усложнение е изключително рядък.

"Най-често се среща при тийнейджъри момчета. Може би най-високата заболеваемост, за която е съобщава, е около 150-160 на милион ваксинирани. То е няколко дни след втората доза. Но голяма част от тези младежи имат нужда от хоспитализация. Младите момчета между 12 и 18 години са най-рискови. Случаите не са характерни само за Moderna, характерни са и за Pfizer. Който иска да се ваксинира – се е ваксинирал. Съветвам всички пациенти, които са прекарали Ковид-19, да минат през специалист, който има опит с това заболяване", подчерта кардиологът в ефира на Bulgaria ON AIR.

И допълни, че сърдечно-съдовите проблеми са изключително често срещани.

"Най-често те са безобидни, дължат се на нарушения в тонуса на автономната нервна система, парасимпатикуса на симпатикуса, но без да ги прегледаме тези пациенти – ние няма как да бъдем категорични за какво става дума. Има хора, които прекарват Ковид-19 и започват да излизат от ритъм, имат нужда от допълнителни лекарства. Връзката между прекаран Ковид-19 и диабет е категорична. Пациентите с диабет и затлъстяване, особено мъжете, са с много по-висок риск за тежко прекарване на Ковид", подчерта специалистът.

"Ние сме първи по инсулти в ЕС. Нещата с инфарктите стоят добре, имаме изключително добри клиники, които се справят добре с това нещо. Но като цяло сме една от най-високо рисковите държави да получиш и да умреш от инфаркт, инсулт. Това се дължи на начина на живот. Има хора, които имат много високо кръвно, но не го усещат.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Мария Цветкова: Македонизмът е вреден, може да прерасне в териториална претенция

Доц. Милен Михов и Мария Цветкова са кандидат-президентската двойка на ВМРО. Двамата ще отстояват идеята за промяна в Конституцията, която да даде повече правомощия на държавния глава. "Силният президент не е този, който проявява сила, това е този, който отстоява принципа на разделение на властите, който може да отстоява равновесието […]