Д-р Виткова: Българите не са антиваксъри, страхуват се и четат фалшиви новини

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

„Българите не са антиваксъри, страхуват се от ваксините, четат фалшиви новини, заблуди, както и са свидетели, че и при имунизация няма стопроцентова защита“, това каза пред Нова тв бившия здравен министър д-р Мими Виткова.

„Причината да сме на такова ниско ниво на ваксинация е липсата на адекватна комуникация и информация, включително от здравните власти. Наблюдава се промяна в подхода с новото правителство, но са нужни повече усилия“, заяви още д-р Виткова.

„Ваксините също търпят усъвършенстване, това всички го признават, науката догонва епидемията. Предстои да се пуснат в обращение и лекарства, защото само с ваксина няма да се преодолее вируса. Лекарството не може да замени ваксината, и двете трябва да действат. Мутациите се развиват, където е сринат имуният отговор и липсва ваксинация“, допълни лекаря.

Бившият здравен министър очаква да се произведат модифицирани ваксини, освен ако вируса не ни изпревари с нови варианти.

Още по темата

10 яну 2022 09:20

154

10 яну 2022 06:01

126

8 яну 2022 09:36

117

„Политиците са боязливи в прилагане на мерки, но няма и контрол, както в населените места, така и граничния. Не се контролира достатъчно и тестването на учениците“, констатира д-р Виткова.

За нея е нужен драстичен контрол по спазването на мерките.

„Не очаквах, че българина е толкова коравосърдечен, че да не му прави впечатление колко хора умират“, заяви още медика.

По проблема с липсата на медицински кадри д-р Виткова изрази мнение, че са нужни мерки.

„Завършват студентите държавна поръчка, България готви безплатни кадри за богата Западна Европа. Завършва и заминава, никой не го ангажира с нищо. Най-нормално е, когато си държавна поръчка, да се подпише договор – колкото години те е издържало това общество, оставаш да работиш тук, ако искаш да заминеш, си заплащаш обучението и вратата е отворена. Това е начинът да задъжим кадри тук. Освен това трябва да се погледне диспропорцията във възнагражденията – един получава 1000 лева, друг 50 000. Това не може да продължи безкрайно. Затова имаме само 30 вирусолози в страната, 60 патоанатоми, няма анестезиолози, педиатри, защото те са сравнително ниско платени на фона на някои други специалности. Това са неща, които могат да се огледат за една седмица и да се намери решение“, каза д-р Мими Виткова.

Според нея Министерство на здравеопазване е изключително голям длъжник на българското общество.

Източник: https://dnes.bg

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Нови COVID мерки в Кипър за училища и оживени места

Снимка: архив, БГНЕС В Кипър новата седмица започва с влизането в сила на нови мерки срещу разпространението на коронавируса. Те засягат училищата и места с голямо събиране на хора. От днес във всички основни и средни училища се възобновяват присъствените занятия след коледната ваканция. Всички ученици, учители и непедагогически персонал […]