Евакуираха десетки цивилни от Мариупол

NetNews

Десетки цивилни бяха евакуирани от Мариупол след седмици под обсада към населени места, контролирани както от Русия, така и от Украйна, предаде NOVA.

Някои от тях напуснаха стоманодобивния комбинат „Азовстал” – последната крепост на украинските войски в стратегическия град.

Русия обяви, че десетки цивилни са пристигнали в село, което контролира. Украинският президент Володимир Зеленски каза, че голяма група също е на път към Запорожие, който е под контрол на Украйна.

Организацията на обединените нации потвърди, че в събота е започнала „операция за евакуация на гражданите съвместно с Червения кръст”. Украинските власти съобщават, че след кратко прекратяване руският обстрел към завода е бил възобновен в неделя.

„Днес най-накрая успяхме да започнем евакуацията на хората от „Азовстал”. След много седмици преговори, след много опити, различни срещи, хора, обаждания, държави, предложения. Най-накрая! Нямаше ден, в който да не се опитвахме да намерим решение, за да спасим нашите хора. Днес за първи път през всички дни на войната този жизненоважен коридор заработи. За първи път в този район имаше двудневно прекратяване на огъня. Успяхме да изведем повече от сто цивилни – жени, деца. Които се бяха скрили от военните действия в „Азовстал”, коментира Зеленски.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Лидерите на "Продължаваме промяната" се събраха за късен разговор

Изпълнителното бюро на „Продължаваме Промяната” се събра късно снощи, предаде NOVA. По първоначална информация обсъждана тема е била Украйна. Разговорите се провеждат ден преди Коалиционния съвет. Партиите в управляващата коалиция се събират във вторник на извънредно заседание. Темата е военната помощ за Украйна. От БСП вече поставиха ултиматум и заплашиха, […]