Еврокомисията: Икономиката на ЕС се намира в преломен момент

NetNews

След силната първа половина на 2022 г. икономиката на ЕС вече е навлязла в етап на много по-големи предизвикателства, предупреждава Европейската комисия в есенните си икономически прогнози, които публикува днес.

Въпреки това се очаква инерцията, набрана през 2021 г., и доброто първо полугодие, да засилят растежа на реалния брутен вътрешен продукт (БВП) за цялата 2022 г. до 3,3 на сто за ЕС и 3,2 на сто за еврозоната. Това е повишение спрямо лятната прогноза, публикувана през юли, когато се очакваше растеж от 2,7 на сто.

За догодина обаче очакванията са за силно забавяне до едва 0,3 на сто и за двете зони, последвано от ускоряване до 1,6 на сто в ЕС и 1,5 на сто в еврозоната през 2024 година.

За инфлацията Еврокомисията прогнозира достигане на пикови стойности от 9,3 на сто в ЕС и 8,5 на сто в еврозоната през текущата година, леко успокояване, но все пак запазване на високо равнище от съответно 7 на сто и 6,1 на сто догодина, преди показателят да се върне към умерен темп от съответно 3 на сто и 2,6 на сто през 2024 година. Летните прогнози са преразгледани към повишение с близо един процентен пункт за 2022 г. и над два пункта за 2023 година. Преразглеждането отразява основно по-високите цени на едро на газа и електроенергията, които оказват натиск върху пазарната стойност на електроенергията на дребно, както и върху цените на повечето стоки и услуги в потребителската кошница.

Въпреки предизвикателната среда трудовият пазар остава силен, като заетостта и участието в пазара на труда са на най-високите си равнища, а безработицата – на най-ниското от десетилетия.

За безработицата в ЕС се прогнозират нива от 6,2 на сто през 2022 г., 6,5 на сто през 2023 г. и 6,4 на сто през 2024 година.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

"Галъп": Ето кои партии влизат в НС, ако изборите са днес

Ако изборите бяха сега, по-скоро нямаше да има съществена разлика с резултатите от отминалите наскоро избори. ГЕРБ биха получили 25,5% от гласовете, „Продължаваме промяната“ – 20,8%, ДПС – 13,1%, „Възраждане“ – 10,5%, БСП – 9,4%, „Демократична България“ – 8%. „Български възход“ е около бариерата с 4,5%, а под нея остава […]