Един малко известен факт: Ямболлия е баща на плевенския Медицински университет

NetNews

Днес Медицински университет-Плевен отбелязва 100 години от рождението на първия ректор и основател на висшето училище – проф. д-р Недко Кючуков (22.06.1921 – 19.02.2010 г.). Паметната дата е повод плевенската академична общност да се преклони пред делото на основателя и да си припомни значението на постигнатото от него по време на 12-годишното му управление – от 1974 до 1986 година. По повод на годишнината ректорът проф. д-р Добромир Димитров стартира процедура Клиниката по неврохирургия към УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – Плевен да носи неговото име, каквото е и желанието на семейството на проф. д-р Недко Кючуков. Проф. д-р Недко Кючуков е смятан за своеобразен баща на плевенския Медицински университет. Той е един от основоположниците на неврохирургията в България. Основател е на неврохирургичните клиники във Варна и Плевен. Почетен председател е на Българското неврохирургично дружество. И е от Ямбол.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Недко Кючуков е роден в Ямбол на 22 юни 1921 г. Потомък е на бежанци от Беломорска Тракия, от тамошното село Аврен. Недко Кючуков учи в ямболската гимназия. След завършването на средното си образование отива в казармата в Шумен. Там го арестуват за политическа антифашистка дейност. Около три години бъдещият професор прекарва в Сливенския затвор, а комунистическият преврат през 1944 г. му връща свободата. Записва се в Софийския медицински университет, там среща жената на живота си Евгения Йорданова. Завършва медицина през 1950 г. Още преди официалното си дипломиране вече е поканен на работа във Военната болница. Там специализира в новосъздадената Клиника по неврология и неврохирургия при проф. Савов. След близо 15 години напуска Военна болница, защото е поканен в новосъздадения Медицински институт във Варна да създаде там Клиника по неврология и неврохирургия. След време Недко Кючуков става част от ръководството на института, отговаряйки за лечебно-диагностичната дейност.

През 1974 г. е взето решение да бъде открит факултет на Медицинска академия в Плевен. За негов пръв декан е поканен проф. Недко Кючуков. Първата задача на професора е да се заеме с изграждането на база за учебната и медицинска дейност на новосъздадения факултет. Започва голяма реконструкция на сградата на училището и на Окръжна болница – тя става университетска база. През есента на 1974 година започват редовните учебни занятия на първия випуск от 250 студенти на висшето училище. Построява се студентско общежитие с 250 легла, а с труда на преподавателите и студентите – модерна спортна зала и четири лекционни аудитории.

Следващите пет години се разкриват още 24 катедри, 14 от които клинични. Развитието на медицински факултет Плевен през първите години от неговото съществуване се очертава от три главни направления – учебно-преподавателска, лечебно-диагностична и научно-изследователска дейност.

На 1 март 1974 г. е създадена първата катедра по неврология и неврохирургия, Проф. д-р Недко Кючуков участва в създаването на Клиниката по неврохирургия както с научния си капацитет, така и във физическото й построяване. Редовно в почивните дни се организират бригади от асистенти и шефове на катедри, които носят тухли и пясък, копаят, строят клиниката. Затова и съпругата му казва, че Неврологичното отделение при Университетската болница съвсем буквално е минало през ръцете на мъжа й. Проф. Кючуков е извършил над 6 000 черепно-мозъчни операции, обучил е и няколко хиляди студенти и специализанти. Проф. Кючуков оглавява факултета, който през 1979 г. прераства във Висш Медицински институт, в продължение на 12 години, първоначално като декан, а после и като ректор. Той остава начело на учебното заведение до пенсионирането си през 1986 г.

Ръководството на плевенската Алма Матер, за която проф. д-р Недко Кючуков е направил толкова много, прави всичко възможно името и делото му да се помнят и от следващите поколения. През 2013 г. реновираната спортна зала на Медицинския университет в Плевен се нарича Спортен комплекс „Проф. д-р Недко Кичуков“ – на името на основателя и първи ректор на висшето учебно заведения.

На празника на Университета през 2021 г. – 31 октомври – официално ще бъде открит и паметник на първия ректор в Спортния комплекс, който също носи неговото име.

Източник: plevenzapleven.bg

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Кремъл: Хората без имунизация ще имат ограничени възможности за работа

Кремъл заяви, че хората без имунизация или имунитет срещу COVID-19 няма да могат да работят на всяко работно място в Русия, и допълни, че те може да станат обект на дискриминация, предаде БТА, цитирайки Ройтерс. "Реалността е такава, че неминуемо ще се стигне до дискриминация. Хората без ваксинация или имунитет […]