Един от циганите, пребили зверски баба в Белозем: Невинни сме, много ни биха! Натикаха ми пистолет в устата

NetNews

Частични обяснения даде Атанас Радев, който е един от тримата роми, които ограбиха и пребиха възрастна жена в Белозем. Мъжът бе категоричен пред магистратите, че е невинен, както и че е жертва на полицейско насилие. Припомняме, че делото срещу Радев, Тодор Велиев и Ангел Василев продължава в Окръжен съд. Днес бяха разпитани още свидетели в процеса, съобщи trafficnews.bg.

Поводът за изразеното желание у Атанас да дава обяснение бе прочитането и дискутирането на полиграфското изследване. Според съдебно психологическата експертиза, Тодор Велиев, Атанас Радев и Ангел Василев са съпричастни към нападението и обира над Атанаска.

„Експертите казват, че сме ние. Не е вярно, лъжат. Преди детектора много ни биха. Бях много уплашен когато ме тестваха. Полицаите ми навряха пистолет в устата, допряха го до челото ми. После и тези двама / визирайки криминалните психолози, изготвили експертизата/ ни удряха, биха и заплашиха с пистолет. Бях се изпуснал в гащите, така седях цял ден. После пак имаше бой. Трябваше да призная. Аз до последно отричах и боят продължаваше. Не исках детектор, но ме накараха. Не съм подписвал декларация за съгласие”, заяви в залата Радев.

Коренно противоположни бяха разясненията на двете вещи лица. Това са едни от водещите в България криминални психолози – Тодор Тодоров и Чавдар Ковачки.

„Два дни работехме в Пловдив. Пръв тествахме Ангел Василев. Той е лесно комуникативен и съдействаше. На теста излезе, че лъже дали е съпричастен към деянието. След това по време на беседата призна всичко, както и кой каква роля е имал. Изследваме 5 човека. Освен тримата подсъдими на детектора се подложиха още двама заподозрени – Момчил и Рангел. Рангел не излъга, но Момчил да. Тогава на беседата той каза, че не е виновен, но знае кой е бил. Така стигнахме до тримата”, разказа психологът Тодор Тодоров.

По време на изследването са били задавани по 4 въпроса на всеки един. Те са били насочени към нападението, като за всеки са били индивидуални спрямо ролята им престъплението. Всеки обаче е бил питан дали е участвал в обира – „Ти ли си един от хората, обрали баба Атанаска”.

„От изследвани пет човека и тримата са категорични участници. Те са излъгали на този въпрос. Тодор бе попитан дали той е заплашил Атанаска с нож. Същия не бе комуникативен, не съдействаше и не искаше да отговаря. Всичките лица минаха подготовка за теста. Снехме им анамнеза за заболявания, имаше пред тест разговор, бяха в добро физическо и психическо здраве. Тъй като са неграмотни, ние им прочетохме правата, както и декларациите. Имената им ги написахме пред тях и те се разписаха, че са съгласни на тест. Никой от тях не е бил насилван”, разказа още Тодоров. В своето заключение той и колегата му Ковачки са били категорични, че в голяма степен на вероятност Атанас Радев, Тодор Велиев и Ангел Василев са авторите на нападението. Велиев е заплашил Атанаска с нож, Радев е задигнал парите, а Ангел е откъртил бойлера.

За поредно заседание баба Атанаска не се яви в залата. Тя е последният свидетел, който трябва да се разпита в процеса. Жената обаче е трудно подвижна, почти глуха и има сърдечно заболяване. Представена бе медицинска документация, която извинява 87-годишената Атанаска от присъствие. Заради неявяването ѝ в залата, съдът назначи комплексна съдебномедицинска и психологична експертиза на Атанаска, с оглед да се прецени как да бъде проведен разпитът ѝ съобразно здравословното ѝ състояние.

След разпитите на вещите лица, защитата на двама от нападателите Тодор Велиев и Ангел Василев поискаха изменение на мерките им за неотклонение от „задържане под стража” в по-лека.

„Пробация – мромация, нещо такова искам”, бяха единствените думи на Велиев.

В крайна сметка съдът поряза мераците на двамата мъже и ги върна обратно в ареста. Делото бе отложено и насрочено за нова дата. Атанас Радев, Тодор Велиев и Ангел Василев отново ще се изправят пред съда в началото на февруари.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Бивш съотборник на наш екс национал обвинен в опит за убийство

Висшата прокуратура в Белград повдигна обвинителен акт срещу бившия футболист Никола Малбаша по подозрение, че е намушкал с нож своя познат Игор Нешкович на 8 юли, а следствие на това мъжът е получил тежки, животозастрашаващи наранявания. Обвинението е в опит за убийство. Малбаша се крил в продължение на 10 дни, […]