Една година без Стоянка Мутафова

NetNews

Навършва се една година от смъртта на една от най-великите български актриси Стоянка Мутафова. Мутафова почина на 6 декември през 2019 г. след тежко боледуване, навършила 97 години.

Стоянка Мутафова е родена на 2 февруари 1922 г. в София. През 1941 г. завършва Първа софийска девическа гимназия. След това завършва класическа филология в Софийския университет „Климент Охридски“, Държавната театрална школа към Народния театър „Иван Вазов“ в София (1946 – 1947) и театралния отдел на Академията за изкуства в Прага, Чехословакия.

От 1946 г. до 1949 г. работи в театър в Прага, а от 1949 до 1956 г. в Народния театър. Тя е сред основателите на Държавния сатиричен театър „Алеко Константинов“, където работи от 1956 до 1991 г.. След това играе на сцената на Драматичния театър „Адриана Будевска“ в Бургас.В края на октомври се наложи да я оперират заради проблеми с жлъчката. Тя получи сепсис и беше с висока температура, но лекарите успяха временно да я стабилизират.

На 94-годишна възраст през 2016 г., осъществява мащабно турне в театрални зали в САЩ, Канада, Германия, Нидерландия, Швейцария и Великобритания. Играе в над 90 театрални постановки. Популярна с ролите си във филмови и телевизионни продукции като „Големанов“, „Вражалец“, „Милионерът“, „Новогодишна шега“, „Топло“, „Любимец 13“, „Кит“ и др. Известни нейни сценични партньори са Георги Калоянчев, Георги Парцалев, Апостол Карамитев, Невена Коканова.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Победа над COVID-19! Австралийският щат Виктория смекчава ограниченията след 37 дни без нови инфекции

Австралийският щат Виктория започна днес да отпуска ограничителните мерки срещу COVID-19, след като отбеляза 37 дни без нови заразени, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. От полунощ до 100 човека ще могат да участват в публични събирания, като сватби, при запазване на правилото за 2 кв. м на лице, а към […]