Една от причините за болезнен секс

NetNews

Болезненият полов акт, означаван с термина диспареуния, е познат на всяка жена в определен етап от живота ѝ. Той се изразява в постоянна или появяваща се периодично болка при проникване, по време на секс или след него. Състоянието е доста неприятно и възникването му може да се дължи както на структурни и физиологични промени в половата система на жената, така и на психологични травми и проблеми.

Една от причините за поява на болка по време на секс са широко разпространените в днешно време полово предавани болести – сифилис, гонорея, трихомониаза, бактериална вагиноза, човешки папилома вирус (HPV), херпес симплекс вирус (HSV), човешки имунодефицитен вирус (HIV), хепатит В и С вирус и др. Според Световната здравна организация (СЗО) всеки ден над 1 млн. човека по света се заразяват със сексуално-трансмисивна болест.

Сред най-често срещаните полово предавани болести са хламидиалната инфекция, трихомониазата и инфекцията с HPV. Повече от 290 млн. жени в света са заразени с основния причинител на рак на маточната шийка – HPV. Голям процент от полово предаваните болести протичат безсимптомно, поради което последиците от тях са доста сериозни. Основно усложнение, което може да настъпи поради липса на лечение, е нарушение на оплодителните способности и инфертилитет.

Полово предаваните болести, както показва името им, се разпространяват от човек на човек при полов контакт – вагинален, орален или анален секс. Интересно е, че някои от тях (генитален херпес, сифилис) могат да се предадат и при обикновена целувка. Бременни жени, страдащи от сексуално-трансмисивна инфекция, я предават на плода трансплацентарно или по време на раждане. Полово предаваните болести при бременни могат да бъдат причина за преждевременно раждане, раждане на дете с ниско тегло, усложнения в развитието на плода, а в някои случаи – смърт. Инфекцията може да се предаде на от майката на детето и по време на кърмене.

Симптомите, които се срещат при всички сексуално-трансмисивни инфекции са:

Вагинално течение с променен цвят, мирис, количество и консистенция. При бактериалната вагиноза вагиналното течение има сивкав цвят с неприятна миризма на риба; при сифилис и гонорея – жълто-зелен цвят; при хламидиална инфекция – млечнобял цвят с консистенция на пресечено мляко, а при HPV вагиналното течение има кафеникав оттенък и неприятен мирис;

Болка по време на полов контакт (диспареуния) – при полово предаваните болести се развива възпаление, зачервяване, подуване, в някои случаи се образуват язвички, мехури, брадавици, които са болезнени и са причина за дискомфорт и болка при полов акт;

  • Парене при уриниране (дисурия);
  • Абнормно вагинално кръвотечение – кръвотечение извън периода на менструация;
  • При мъже – изтичане на секрет от пениса с неприятна миризма;
  • Възпаление, сърбеж, зачервяване на кожата в гениталната област;
  • Общо неразположение, тазова болка, умора, замаяност, температура.

Сред рисковите фактори, които могат да доведат до развитието на полово предавана болест, са начало на полов живот в ранна възраст (около половината от заразените са на възраст от 15 до 24 години), непротектиран полов акт, множество полови партньори и честата им смяна. Предходно боледуване от полово преносима болест увеличава риск от развитието на друга такава във времето. Съществен рисков фактор е и прилагането на инжекционни наркотици, тъй като някои от сексуално-трансмисивните инфекции се предават не само по полов, но и по кръвен път (напр. хепатит В и С, HIV).

Усложненията при полово предаваните болести не са рядкост поради високия процент на асимптоматично протичащи случаи. От значение за намаляването на този процент е редовният скрининг и тестване. Сред усложненията, които могат да настъпят при липса на лечение, са тазово-възпалителна болест, артрит, инфекция на очите, сърдечни проблеми. Възможно е възникването на рак на маточната шийка при инфекция с високорисковите щамове 16 и 18 на HPV. Сред най-сериозните усложнения, настъпващи при нелекувани полово предавани инфекции, е безплодието.

Особено опасно е заразяването със сексуално-трансмисивна болест по време на бременност. Усложненията, които могат да възникнат при плода, включват инфекция на очите, слепота, глухота, увреждане на черния дроб, пневмония, сериозни мозъчни увреди. За предпазване от увреди по време на бременност жените се изследват през първия триместър, а при нужда и през последния триместър на бременността, когато вредите върху здравето на плода биха били най-големи. При бременност е възможно антибиотично лечение на бактериалните инфекции като трихомониаза, сифилис, гонорея, бактериална вагиноза, но лечението на вирусните инфекции като СПИН, хепатит В и С не води до пълно излекуване, а единствено намалява вероятността за предаване на инфекцията и на плода.

За предпазване от заразяване с полово предавани болести се препоръчва контрол върху половия живот, ограничаване на броя на половите партньори и изграждане на моногамна връзка с партньор, в когото сте сигурни, че не е заразоносител. При случайни полови контакти използването на презервативи е задължително. За превенцията на полови болести се препоръчва още жени над 30-годишна възраст, заедно с профилактичните изследвания, да си правят и изследване за HPV. Срещу човешки папилома вирус и хепатитните вируси съществуват и ваксини за превенция на съответните заболявания.

Полово предаваните болести са често срещани сред младите хора и могат да доведат до сериозни усложнения. За ограничаването им от значение са редовните профилактични прегледи, скрининговите тестове и прилагането на налични ваксини.

Материалът има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар, съветва Puls.bg.

Поставете оценка:

5

Оценка 5 от 1 гласа.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Здравословна ли е диетата с нисък гликемичен индекс?

Разнообразието от диети е много голямо. Това предизвиква объркване коя от всички да изберем, коя е най-добрата с най-бързи и трайни резултати. За съжаление няма точна рецепта за успех. Всеки организъм е различен и затова е важен индивидуалният подход. Една от популярните диети е базирана на гликемичния индекс. При нея […]